03 august 2019

Un jurnalist a fost împuşcat mortal în statul mexican Guerrero

Marinela Sarbu

Un jurnalist mexican din statul Guerrero, care de asemenea a fost oficial municipal, a fost împuşcat şi ucis vineri într-o staţiune de pe litoral, au anunţat autorităţile, cel de-al doilea jurnalist din acelaşi stat ucis în mai puţin de o săptămână, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Edgar Alberto Nava, care a publicat ştiri despre oraşul de coastă Zihuatanejo pe o pagină de Facebook numită Adevărul de Zihuatanejo, a murit după ce a fost împuşcat de mai multe ori, a declarat procuratura statului Guerrero.

Nava a lucrat, de asemenea, ca director de reglementări din oraşul Zijuatanejo. Nu este clar dacă atacul, care a avut loc într-un restaurant din Zihuatanejo, a fost legat de activitatea de jurnalism a lui Nava.

Asasinele din Mexic au crescut în prima jumătate a anului, ajungând la cele mai mari niveluri din istorie, potrivit datelor oficiale, subliniind provocările cu care preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador se confruntă de la preluarea funcţiei în decembrie care şi-a luat angajamentul că va reduce violenţa în ţara devastată de notoriile carteluri de droguri.

"Aceasta este o mare pierdere pentru guvernul nostru şi pentru industria jurnalistică unde a mai activat", a declarat primarul din Zihuatanejo, Jorge Sanchez, într-o declaraţie în care lamentează moartea lui Nava.

Alţi şase jurnalişti din Mexic au fost ucişi până acum, în acest an, potrivit organizaţiei Articolul 19 pentru promovarea libertăţii de exprimare, comparativ cu nouă anul trecut.

La începutul acestei săptămâni, un alt jurnalist mexican care scria despre poliţia din Guerrero a fost găsit mort în portbagajul unui vehicul cu semne că fusese împuşcat şi torturat.

Guerrero, unde se cultivă mac de opiu pentru producţia de heroină, a cunoscut unele dintre cele mai mari rate de violenţă din Mexic din ultimii ani.