30 octombrie 2018

Un judecător ecuadorian i-a respins lui Julian Assange o plângere legată de încălcarea drepturilor sale

Mircea Olteanu

Un judecător de la o instanţă din Quito a respins acuzaţiile lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, care susţine că Ambasada Ecuadorului din Londra, unde acesta s-a refugiat din 2012, i-ar fi încălcat drepturile prin impunerea unor noi reguli privind şederea sa în reprezentanţa diplomatică.

Sursă foto: Mediafax

Ambasada i-a transmis recent lui Assange că vizitatorii săi trebui să aibă aprobare din timp, trebuie să-şi cureţe propria baie, să aibă grijă de pisica sa şi să-şi plătească facturile pentru electricitate şi internet. Assange însă susţine că aceste noi reguli au scopul să-l forţeze să părăsească reprezentanţa diplomatică, informează agenţia Dpa.

Carlos Poveda, avocatul lui Assange, a declarat că va contesta decizia instanţei la cererea clientului său.

Assange s-a refugiat în ambasadă în anul 2012 pentru a evita extrădarea sa în Suedia unde era acuzat de agresiuni sexuale.

Cu toate că acuzaţiile au fost anulate, el ar putea fi arestat în Marea Britanie pentru încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune.

Assange însă se teme că ar putea fi extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi judecat în legătură cu dezvăluirile WikiLeaks.