13 iulie 2021

Un israelian milionar a fost acuzat de spionaj în favoarea Iranului

Andreea Soare

Un israelian milionar a fost acuzat, luni, de transmiterea de informaţii către serviciile de informaţii iraniene, prin contacte din Liban, au transmis reprezentanţi ai Shin Bet, luni, potrivit The Times of Israel.

Sursă foto: Twitter

Yaqoub Abu al-Qia’an, fost  politician şi milionar în domeniul construcţiilor, care este rezident al oraşului beduin Hura din regiunea sudică Negev, a fost pus sub acuzare pentru că a transmis informaţii unui inamic, prin intermediul unui agent străin.

Acesta ar fi ţinut legătura cu un bărbat de origine libanezo-irakiană şi, prin intermediul acestuia, a păstrat legătura cu persoane din cadrul serviciilor de informaţii iraniene, cărora le transmitea informaţii despre Israel, a transmis Shin Bet. Acesta nu ar fi transmis, însă, informaţii valoroase iranienilor, ci informaţii despre acţiunile ministrului apărării, Benny Gantz, care erau, oricum, publice.

În 2019, ministrul Ya’alon l-a introdus pe Yaqoub Abu al-Qia’an în partidul său Telem, în cadrul alegerilor din luna martie a aceluiaşi an. Acesta nu a fost, însă, înscris oficial şi nu a ajuns să candideze pentru Knesset când Telem s-a unit cu alte două partide pentru a forma coaliţia Albastru şi Alb.

Yaqoub Abu al-Qia’an a negat acuzaţiile.