09 ianuarie 2019

Un fost ministru israelian al Energiei a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Iranului

Teodora Marinescu

Gonen Segev, un fost ministru israelian, a pledat vinovat miercuri pentru spionaj în favoarea Iranului, acceptând o înţelegere în urma căreia va primi o sentinţă de 11 ani în închisoare, a informat Ministerul israelian al Justiţie, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Gonen Segev, care a fost ministru israelian al Energiei şi Infrastructurii între 1995 şi 1996, a fost inculpat în iunie 2018.

Autorităţile israeliene au aflat că Gonen Segev a fost recrutat de serviciile iraniene şi a lucrat ca agent de spionaj. El a luat legătura iniţial cu oficiali din cadrul ambasadei iraniene în Nigeria în anul 2012, după care s-a deplasat de două ori în Iran.

Anchetatorii au descoperit că acesta primise un sistem criptat de comunicaţii din partea agenţilor iranieni şi că le furniza acestora "informaţii privind sectorul energetic, securitatea în Israel şi oficialii din instituţiile politice şi de securitate".

Segev a fost arestat în luna mai, în timpul unei vizite în Guineea Ecuatorială şi extrădat în Israel, a mai informat Serviciul israelian de securitate internă (Shin Bet).

Oficialii iranieni nu au comentat încă declaraţiile Ministerului israelian de Justiţie.