08 ianuarie 2019

Un fost militar american se află în detenţie în Iran din iulie 2018

Mihai Draghici

Un veteran al Forţelor Navale americane este deţinut în Iran din iulie 2018, când a fost arestat în contextul în care îşi vizita prietena, a anunţat familia cetăţeanului SUA, citată de cotidianul The New York Times.

Sursă foto: Mediafax

Deţinerea americanului Michael R. White, în vârstă de 46 de ani, din Imperial Beach (California), riscă să amplifice tensiunile dintre Statele Unite şi Iran.

Mama cetăţeanului american, Joanne White, a declarat că fiul ei urma să plece din Iran cu un zbor spre Dubai (Emiratele Arabe Unite), pe 27 iulie 2018, dar nu a fost lăsat să urce în avion. "Ştiu doar că este în viaţă şi că este făcută o solicitare pentru vizită consulară la ambasada Elveţiei", a spus Joanne White. Ambasada Elveţiei reprezintă interesele SUA în Iran, dat fiind că Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Teheranul după criza ostaticilor din 1979.

"Sunt foarte îngrijorată de starea de sănătate a fiului meu. A reuşit să scape de cancer şi sunt îngrijorată de starea sa, mă sperie foarte mult. Ştiu că îşi vizita prietena. A mai fost în Iran de trei-patru ori fără a avea probleme. Ultima dată când am vorbit cu el a fost pe 13 iulie 2018", a spus Joanne White, conform CBS News.

Primele informaţii despre posibila deţinere a cetăţeanului american în Iran au apărut luni pe site-ul de ştiri IranWire, administrat de iranieni aflaţi în străinătate.

Nu este clar dacă veteranul american este pus sub acuzare.

Alţi cel puţin trei cetăţeni americani, dintre care doi de origine iraniană, sunt deţinuţi în Iran de câţiva ani. Un alt american este dispărut în Iran de peste zece ani.

Departamentul de Stat american a anunţat că verifică informaţiile. "Suntem la curent cu informaţiile privind deţinerea unui cetăţean american în Iran. Nu avem priorităţi mai mari decât siguranţa cetăţenilor americani aflaţi în străinătate", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat citat de CBS News.

Tensiunile americano-iraniene s-au amplificat după ce preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear internaţional. Donald Trump a somat Iranul să renunţe total la activităţile nucleare şi balistice.