20 iunie 2018

Un fost agent CIA, acuzat că a divulgat informaţii clasificate către Wikileaks

Teodora Marinescu

Un fost angajat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), care lucra în domeniul ingineriei software, Joshua Adam Schulte, a fost acuzat că ar fi divulgat, în 2017, informaţii clasificate pentru platforma Wikileaks, relatează site-ul postului BBC.

Sursă foto: Mediafax

Fostul agent CIA înfruntă 13 capete de acuzare şi riscă până la 135 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Acesta este acuzat că ar fi furat date secrete ale agenţiei CIA şi le-ar fi oferit platformei Wikileaks, care a publicat câteva mii de documente în martie 2017, în care era detaliat programul CIA pentru războiul cibernetic.

Schulte mai este suspectat că ar fi dezvoltat propriul malware, utilizat în accesarea datelor privind suspecţii de terorism şi alte ţinte ale agenţiei CIA, în ultimii şase ani. Acesta a demisionat în anul 2016 pentru a lucra în sectorul privat.

Vault 7 (n. red. - Seiful 7), este seria de descoperiri din 2017, potrivit căreia CIA se folosea de televizoare smart şi telefoane high-tech pentru a spiona. Este considerată cea mai mare scurgere de informaţii din istoria agenţiei.

"Schulte şi-a trădat ţara. Ca angajat CIA, Schulte a jurat că îşi va proteja ţara, dar a pus-o în pericol prin transmiterea unor informaţii clasificate", a declarat William Sweeney Jr., un oficial FBI.