15 august 2018

Un cetăţean britanic de origine sudanez este autorul atacului cu vehicul din Londra-presă

Mircea Olteanu

Un cetăţean britanic de origine sudaneză este principalul suspect în cazul atacului cu vehicul comis, marţi dimineaţă, în faţa Parlamentului din Marea Britanie, relatează cotidianul The Guardian.

Britanicul locuieşte în zona Sparkbrook din Birmingham, poliţia percheziţionând mai multe imobile din acest oraş în urma incidentului.

Scotland Yard a comunicat că individul nu era cunoscut serviciilor de securitate şi nu cooperează cu autorităţile, însă informaţiile disponibile indică faptul că incidentul a fost unul intenţionat, astfel că există suspiciuni că ar fi unul de natură teroristă.

"Atacul este considerat incident terorist, deşi ipoteza nu este confirmată încă în totalitate", a spus Ben Wallace, secretar de stat responsabil de Securitate.

Poliţia a reconstituit traseul vechiului în orele dinaintea incidentului. Astfel, potrivit autorităţilor, maşina a călătorit la Birmingham la Londra în cursul nopţii de luni spre marţi, iar între orele locale 01.25 şi 05.55 (ora României, 03.25-07.55) a staţionat în zona Soho. În jurul orei locale 6.00 (ora României, 8.00), vehiculul a ajuns în zona Westminster şi Whitehall, unde a staţionat până la declanşarea incidentului, la ora locală 07.40 (ora României, 09.40).

Marţi după-amiază, autorităţile britanice au prezentat o înregistrare video care suprinde momentul atacului. După ce a lovit mai mulţi pietoni, vehiculul s-a oprit într-o barieră montată la intrarea în curtea Parlamentului. Imaginile au fost filmate de o cameră montată pe acoperişul Parlamentului de la Londra.

Trei persoane au fost rănite în urma atacului cu vehicul comis marţi dimineaţă în zona Westminster din Londra, însă doar în cazul a două victime a fost necesară transportarea la spital, fiind externate după câteva ore.