11 noiembrie 2019

Un bujor pentru veteranii din teatrele de operaţii

Monitorul Apărării şi Securităţii

Ora 11, 11 noiembrie 1918, clopotele bat în toată Franţa anunţând sfârşitul celei mai mari conflagraţii mondiale, de până atunci. Ultimul soldat francez a fost ucis de un glonţ rătăcit, exact la ora 11, în ziua de 11 noiembrie. Era agentul de legătură Auguste Trébuchon, care transmitea ordinul de adunare a regimentului său, în vederea aprovizionării. Războiul lăsa în urma sa peste opt milioane de morţi şi şase milioane de mutilaţi. În faţa liniei de front franceze, în tranşeele germane se simte uşurarea. Pentru prima oară, în cei patru ani, francezii şi germanii se pot privi fără a se împuşca.

Sursă foto: MApN

Armistiţiul a fost semnat la ora 5.10 dimineaţa de către mareşalul Foch, amiralul sir Roselyn Wemyss, generalul Maxime Weygand, contele Alfred von Oberdoff, Mathias Erzberger, generalul von Winterfeldt şi căpitanul Vanselow. Erau în garnitura de tren a mareşalului Foch, la Rethondes, în apropiere de Compiègne. La ora 5.45, generalul Mordacq l-a anunţat pe primul-ministru francez Clemenceau că armistiţiul a fost, în fine, semnat şi că va intra în vigoare la ora 11 a aceleiaşi zile.

În aceeaşi dimineaţă, mareşalul Foch i-a relatat preşedintelui Raymond Poincaré evenimentele petrecute, remarcând totodată: „Germanii au acceptat condiţiile pe care noi le-am impus, dar nu s-au declarat încă învinşi. Cel mai rău este că ei înşişi cred sincer acest lucru".

Ziua de 11 noiembrie, cunoscută ca „Ziua Armistiţiului” a fost declarată în Commonwealth „Remembrance Day” de către Regele George V, în 1919, atunci când s-a celebrat prima dată, după un banchet oferit la Palatul Buckingham în onoarea Preşedintelui Franţei. Cel mai emoţionant moment al ceremoniei este cel al „tăcerii”, urmat de cântecul trompetului care intonează „Stingerea”. Deoarece în această zi se poartă floarea de mac în semn de recunoştinţă pentru eroii căzuţi pentru patrie, această zi se mai numeşte şi „Poppy Day”. La Tâmboieşti, la Cimitirul aviatorilor britanici căzuţi în al II-lea Război Mondial are loc în fiecare an ceremonialul de „Remembrance Day”, de regulă în duminica cea mai apropiată.

În SUA, această zi este cunoscută ca „Veterans Day”.

În România, 11 noiembrie coincide cu data în care a căzut la datorie sublocotenentul (p.m.) Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, împuşcat mortal în timp ce o coloană de blindate a Batalionului 151 Războieni („Lupii Negri”) aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localităţii Spin Puldac, situată în apropierea graniţei cu Pakistan. În aceeaşi misiune a fost rănit sergentul major Mihail-Anton Samuilă. Acest argument a stat la baza adoptării Legii nr. 150 din 22.10.2014 privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, prin care această zi a fost declarată „Ziua veteranilor din teatrele de operaţii”.

România a sărbătorit pentru prima oară această zi în 2014, atunci când a fost creat şi „bujorul românesc”, ca simbol pentru omagierea eroilor căzuţi la datorie.

„Personalului armatei care a participat, cel puţin 4 luni, neîntrerupt sau cumulativ, la acţiuni militare, aşa cum sunt definite la art. 2 lit. b), i se conferă titlul onorific de «Veteran»”, conform Legii nr. 81/2016 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. În această lege sunt prevăzute drepturile acestei categorii de personal, precum şi a urmaşilor acestora.

În această zi specială, o recomandare pentru lectură de suflet: cartea „Un război ciudat Afganistan – file de jurnal”, scrisă de singurul general român care a condus o misiune în afara ţării, în 2011, când timp de un an a avut controlul Aeroportului Internaţional Kabul.

Echipa „Monitorului Apărării şi Securităţii” transmite respectul şi preţuirea sa tuturor celor ce şi-au făcut şi îşi fac datoria faţă de ţară indiferent de locul de pe glob, acolo unde România s-a angajat să contribuie pentru realizarea şi menţinerea păcii, pentru stabilitate şi viaţă liberă.