26 noiembrie 2018

Un britanic care ar fi recunoscut că este agent al MI6 a fost graţiat de autorităţile emirateze

Mircea Olteanu

Autorităţile din Emiratele Arabe Unite l-au graţiat pe un britanic care fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj, însă acesta a negat permanent acuzaţiile, susţinând că făcea cercetări pentru o lucrare de doctorat, informează postul BBC News.

Sursă foto: Mediafax

Matthew Hedges, 31 de ani, a fost graţiat cu ocazia aniversării Zilei Naţionale a Emiratelor Arabe Unite, însă un reprezentant al autorităţilor din această ţară a declarat că britanicul este "100% un agent al serviciilor secrete".

În cursul conferinţei de presă, autorităţile din Emirate au prezentat o înregistrarea în care Hedges ar mărturisi că este membru al MI6, serviciul britanic de informaţii externe.

Britanicul a susţinut mereu că este nevinovat, afirmând că făcea cercetări privind strategia de securitate a Emiratelor Arabe Unite în vederea pregătirii pentru obţinerea doctoratului la Universitatea Durham.

Acuzaţiile de spionaj în favoarea Marii Britanii au fost negate vehement şi de Guvernul de la Londra.

Doctorandul de la Universitatea Durham a fost arestat în data de 5 mai pe Aeroportul Internaţional din Dubai, la finalul unei vizite de cercetare, fiind condamnat recent la închisoare pe viaţă.

Soţia britanicului, Daniela Tejada, care a făcut apel la clemenţă din partea autorităţilor de la Abu Dhabi, a salutat graţierea lui Hedges.

Jeremy Hunt, ministrul de Externe al Marii Britanii, a salutat vestea privind graţierea lui Hedges şi a mulţumit autorităţilor de Emirate pentru rapiditatea cu care au soluţionat problema.