MAS Raport SpecialBalcanii de Vest

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

Un „Batalionul de Comando” turc a ajuns în Kosovo, întăriri pentru misiunea NATO KFOR

Florin Jipa

Un element al Brigăzii 65 Infanterie Mecanizată a armatei turce a început să sosească ieri în nordul Kosovo, după ce Ministerul turc al Apărării a anunţat sâmbătă că un "Batalion de comando" va fi dislocat într-o operaţiune de menţinere a păcii în ţară, la cererea Comandamentului Aliat NATO.

Această solicitare a venit după ce peste 30 de forţe nato de menţinere a păcii au fost răniţi săptămâna trecută, în tulburări civile în nordul provinciei.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat marţi că va desfăşura forţe suplimentare în Kosovo ca răspuns la luptele cu protestatarii sârbi, care a dus la rănirea a 50 de localnici şi 30 de militari KFOR.

„NATO a ordonat desfăşurarea Forţelor Operaţionale de Rezervă (ORF) pentru Balcanii de Vest, care au la dispoziţie şapte zile pentru dislocare'', potrivit unui comunicat al Comandamentului Forţelor Întrunite ale NATO, din Napoli.

Alianţa a declarat că desfăşurarea este o măsură pentru a se asigura că misiunea NATO de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) are capabilităţile de care are nevoie pentru a menţine securitatea.

În acest moment, în Kosovo sunt aproximativ 3.800 de militari, din care 65 români.