24 ianuarie 2019

Un avion rus de vânătoare Suhoi Su-27 a interceptat o aeronavă suedeză de recunoaştere deasupra Mării Baltice

Mircea Olteanu

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat joi că un avion de vânătoare Suhoi Su-27 a interceptat o aeronavă suedeză de recunoaştere care zbura cu transponderul oprit deasupra Mării Baltice, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass.

Sursă foto: Mediafax

"O ţintă aeriană care se apropia de frontiera de stat a Rusiei a fost observată de controlorii spaţiului aerian rusesc. Un avion de vânătoare Su-27 din cadrul Forţele Aeriene a fost trimis să intercepteze ţinta", a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.

Avionul militar rus "s-a apropiat de obiect la o distanţă sigură, l-a identificat drept un avion de recunoaştere Gulfstream al Forţelor aeriene suedeze care efectua un zbor cu transponderul oprit", a adăugat Ministerul Apărării, precizând că, după acest incident, avionul suedez s-a îndepărtat de frontiera de stat a Rusiei, iar aeronava Su-27 s-a reîntors la bază.

Suedia, care nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice, a exprimat îngrijorare în legătură cu acţiunile Rusiei, mai ales în contextul anexării regiunii ucrainene Crimeea în 2014.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat recent că va reacţiona dacă Suedia şi Finlanda se apropie de NATO.

În luna mai 2018, Finlanda, Suedia şi Statele Unite au semnat un acord în sensul intensificării cooperării cu structurile militare al Alianţei Nord-Atlantice.