16 iulie 2018

UPDATE2: Un avion IAR 99 Şoim s-a prăbuşit în comuna Nicolae Bălcescu (Bacău) / Piloţii s-au catapultat şi au fost recuperaţi

Monitorul Apărării şi Securităţii

Piloţii avionului IAR 99 Şoim care s-a prăbuşit, luni în comuna Nicolae Bălcescu (Bacău) au reuşit să se catapulteze şi au fost recuperaţi.

Sursă foto: Mediafax

"O aeronavă de tip IAR 99 Şoim cu dublă comandă din Baza 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” de la Bacău s-a prăbuşit astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, în zona localităţii Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze, echipele de salvare sunt în legătură cu ei şi au început deja operaţiunile de recuperare.Conducerea Bazei 95 Aeriană a pus în aplicare de urgenţă planul de intervenţie în astfel de situaţii", a anunţat Ministerul Apărării Naţionale 

Primarul din Letea Veche, Petru Dochiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că epava ar fi căzut în lacul de acumulare Galbeni - Letea Veche. 

La această oră, MApN a anunţat că  "piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene şi se află în stare stabilă". 

Un elicopter SMURD execută deja, la această oră, un zbor pentru evacuarea primului dintre piloţii recuperaţi către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", din Bucureşti, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală.

Piloţii sunt comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unităţi militare.

Ei s-au catapultat în jurul orei 13.30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău, deasupra lacului Galbeni.

Aeronava militară decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică.

După aproximativ 10 minute de zbor, piloţii s-au catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite.

Comandorul Breşug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menţionată.

Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic şi a fost sesizat Parchetul Militar. Totodată, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate, conform MApN.