18 octombrie 2018

Un apel surprinzător de la Nikki Haley: ONU să îşi retragă misiunea din Kosovo

Teodora Marinescu

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, care a anunţat recent că se va retrage din funcţie, a făcut apel Naţiunilor Unite să îşi retragă misiunea din Kosovo, afirmând că aceasta şi-a îndeplinit deja scopul, relatează site-ul de ştiri Balkan Insight.

Sursă foto: Mediafax

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, Haley a afirmat că Misiunea ONU în Kosovo (UNMIK) şi-a îndeplinit scopul de a gestiona conflictul din regiune, însă în prezent nu mai este necesară.

"Din păcate, UNMIK nu s-a schimbat, în pofida progresului şi declaraţiilor repetate ale majorităţii membrilor Consiliului de Securitate", se arată în scrisoarea în care Nikki Haley şi-a prezentat demisia.

"Fără o revizuire regulată a mandatului şi misiunii UNMIK, politicile externe şi partidele cu interese de opoziţie vor continua să ţină ostatic timpul valoros al Naţiunilor Unite şi resursele", se mai arată în scrisoare.

Aceasta a făcut apel Secretariatului Naţiunilor Unite să iniţieze o strategie de revizuire a misiunii UNIK, cu scopul de a dezvolta o metodă de retragere din Kosovo.

"Făcând aceşti paşi, Secretariatul ONU va obţine suficiente informaţii pentru a evalua prezenţa ONU în Kosovo, aşa cum procedăm în cazul tuturor misiunilor de menţinere a păcii", a scris Haley.

Consiliul de Securitate a stabilit prin Rezoluţia 1244, în anul 1999, Misiunea de Administraţie Interimară a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Kosovo.

Rolul misiunii a scăzut considerabil de când Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008. În schimb, Misiunea UE de Poliţie şi Justiţie din Kosovo (EULEX) s-a implicat din ce în ce mai mult în sfera justiţiei.