05 iunie 2018

Un agent dublu a fost acuzat că ar fi vândut Chinei secrete de stat ale SUA pentru 800.000 de dolari

Teodora Marinescu

Un oficial american din cadrul Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA) a fost acuzat că ar fi vândut Chinei informaţii clasificate ale Statelor Unite în schimbul unei sume de cel puţin 800.000 de dolari, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Ron Rockwell Hansen a fost acuzat de Departamentul de Justiţie şi reţinut, sâmbătă, în timp ce încerca să ia un avion spre China.

Mai mulţi oficiali americani au fost arestaţi, fiind acuzaţi că ar spiona pentru Beijing. Hansen, care provine din statul Utah şi care este fluent în dialectul mandarin şi rusă, a fost angajat de DIA în 2006 să recruteze şi să coordoneze agenţii străini.

Aflat la Beijing, Hansen a intrat în contact cu serviciile chineze de informaţii şi a devenit un agent dublu care susţinea că lucrează în interesul Statelor Unite.

Anchetatorii susţin că acesta a avut întrevederi cu agenţi de informaţii chinezi, pe care nu le-a fi raportat şi le-a transmis acestora informaţii clasificate la care nu ar fi trebuit să aibă acces.

Departamentul de Justiţie a informat că Hansen a avut probleme financiare mari între 2013 şi 2016, având datorii de sute de mii de dolari. În perioada aceea, Hansen a primit 800.000 de dolari din China, bani pe care i-ar fi transportat în Statele Unite şi pe care nu îi putea justifica.

La începutul acestui an, Hansen a fost acuzat de FBI că încerca să obţină informaţii de la colegii săi despre poziţia SUA privind cele Două Corei, cât şi operaţiunile militare planificate împotriva Chinei, pe care voia să le vindă contactelor sale din China.

În luna ianurie, fostul agent CIA Jerry Chun Shing Lee a fost arestat în urma unor acuzaţii generale. Acesta era suspectat că ar fi vândut Chinei informaţii ale CIA între 2010 şi 2012. De asemenea, un fost oficial al Departamentului de Stat, Kevin Mallory, a fost arestat anul trecut pentru că ar fi spionat pentru China.