22 iulie 2021

Un agent CIA care a fost implicat în căutarea lui Osama bin Laden va conduce grupul de lucru dedicat investigării „sindromului Havana”

Andreea Soare

Un agent CIA, care a fost implicat în căutarea lui Osama bin Laden, a fost ales să conducă grupul de lucru care investighează cazurile cunoscute drept „sindromul Havana”, înregistrate printre diplomaţii şi spionii americani, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters, miercuri.

Sursă foto: Profimedia

Directorul CIA William Burns a numit un spion cu o carieră impresionantă, care a făcut parte din echipa care a fost pe urmele lui Osama bin Laden – ucis de forţele americane în Pakistan, în 2011.

Zeci de diplomaţi şi spioni americani, inclusiv agenţi CIA, au fost afectaţi de către „sindromul Havana”, numit astfel întrucât a apărut pentru prima dată printre oficialii din cadrul ambasadei SUA din Cuba.

În luna aprilie, Casa Albă a transmis că investighează mai multe cazuri asemănătoare: „Casa Albă lucrează îndeaproape cu departamentele şi agenţiile responsabile pentru a aborda aceste incidente de sănătate inexplicabile şi pentru a asigura securitatea şi protecţia americanilor care lucrează în jurul lumii pentru această ţară. Întrucât continuăm să analizăm incidentele şi pentru să trebuie să protejăm intimitatea indivizilor care au raportat aceste incidente, nu putem oferi mai multe detalii acum”, declara pe atunci un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Zilele trecute, un alt caz asemănător a fost înregistrat la ambasada SUA din Viena. Autorităţile austriece au transmis că lucrează cu autorităţile americane pentru a afla cauzele afecţiunilor inexplicabile de sănătate.

Victimele „sindromului Havana” au mai multe simptome şi senzaţii fizice precum vertigo, ameţeli, dureri de cap şi presiune la nivelul capului, câteodată însoţite de zgomote teribile. Unii diplomaţi au fost diagnosticaţi cu afecţiuni la nivelul creierului şi continuă să prezinte dureri de cap insuportabile şi alte probleme de sănătate la mai mulţi ani de la primele simptome.

De la apariţia primelor incidente, în 2016, în Cuba, agenţiile federale din SUA au tot încercat să afle cine sau ce cauzează aceste probleme de sănătate. Au mai fost înregistrate cazuri în Rusia, China şi în alte părţi ale lumii, iar în aprilie un comitet al Senatului a transmis că numărul cazurilor creşte.

În luna mai a acestui an, Pentagonul a transmis că pregăteşte un memoriu pentru toată armata şi personalul civil din forţele armate, cerându-le acestora să raporteze orice incidente de sănătate asemănătoare „sindromului Havana”.