19 octombrie 2024

Ultimele două drone ruseşti nu au legătură cu războiul din Ucraina, au fost îndreptate drect spre România

Florin Jipa

Dacă până acum dronele ruseşti foloseau spaţiul aerian al României să atace Ucraina de la vest pentru a păcăli radarele, ultimele două violări ale spaţiului aerian al ţării noastre nu au mai avut legătură cu războiul din ţara vecină.

Sursă foto: Mediafax

Dronele care au violat spaţiul aerian al României joi şi sâmbătă s-au îndreptat direct spre România şi au avut o traiectorie spre sud-vest, opusă Ucrainei, conform comunicatelor transmise de MApN.

Sâmbătă dimineaţă, o dronă rusească a intrat 19 km pe teritoriul naţional pe la Gura Portiţei şi a survolat spre sud-vest, opus traseului spre Ucraina, spre localitatea Cogealac, aflată la 15 km de baza din Kogălniceanu.

Drona care a pătruns joi tot în judeţul Constanţa, se îndrepta tot spre Kogălniceanu, dar a virat spre sud, probabil pentru a evita aeronavele F-18 şi F-16, a intrat pe teritoriul nostru la Eforie Nord, foarte aproape de Portul Militar din Constanţa, de unde a virat spre sud-vest până la Topraisar – unde este o altă bază militară –, din nou opus traiectoriei spre Ucraina, şi semnalul pe radar a fost pierdut deasupra localităţii Amzacea.

E posibil ca cele două drone să fi fost de cercetare, ele au adunat informaţii din Marea Neagră, unde sunt platforme petroliere, dar şi nave în apele teritoriale ale României, dar şi de pe uscat, din porturile de la Constanţa şi Agigea, cât şi din bazele militare unde se vor antrena sau se antrenează deja infanteriştii marinari ucraineni.

Dacă până acum politicienii români responsabili cu securitatea noastră spuneau la unison că dronele ruseşti nu sunt îndreptate asupra României, nu noi suntem ţinta, după ultimele incidente nu am mai văzut nicio reacţie.

România este stat suveran şi cei cu atribuţii pe acest domeniu sunt plătiţi şi obligaţi să apere suveranitatea ţării. Aceste incursiuni ale dronelor ruseşti nu par să fie accidente, mai degrabă un test la reacţia forţelor aeriene naţionale şi aliate sau antrenamente la lovirea principalelor baze militare din Dobrogea, dar sub nicio formă nu mai putem da vina pe războiul din Ucraina.

În ambele cazuri, MApN a anunţat că va executa cercetări în zonă pentru a vedea dacă sunt urme de impact. De asemenea, MApN nu a anunţat public despre sursa ultimelor două drone, dar în cele peste 10 incidente cu aeronave fără pilot detectate în România, acestea au fost de provenienţă rusească, conform declaraţiilor reprezentanţilor instituţiei militare.