15 februarie 2022

Ultima zi de pace, întâia zi de...pace. Dan Dungaciu (ISPRI): Ideea de invazie nu se pune în acest moment

Florin Jipa

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a cerut ţării sale să arboreze steaguri ucrainene pe clădiri şi să cânte imnul naţional la unison pe 16 februarie, data la care este posibil un atac al trupelor ruseşti. Potrivit postului american de televiziune CNN, preşedintele ucrainean a spus că a fost informat de Statele Unite că miercuri, 16 februarie, va fi ziua invaziei ruse, dar a precizat că „nu este prima dată” când este menţionată această dată.

Nu de aceeaşi părere este, însă, profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI). Dan Dungaciu, într-un interviu pentru Aleph News, a declarat că Federaţia Rusă nu intenţionează să acapareze teritorii de la Ucraina sau Republica Moldova, dar vrea să controleze aceste ţări prin regiunile separatiste.

„Ideea de invazie a Federaţiei Ruse cu arme, deci cu armată regulată a armatei ruse, după părerea mea nu se pune în acest moment,” a declarat pentru Aleph News Dan Dungaciu. „Federaţia Rusă nu vrea teritorii de la Ucraina şi Republica Moldova. Vrea să controleze Ucraina şi Republica Moldova cedându-le teritoriile pe care le controlează ea din aceste state. Federaţia Rusă controlează Donbasul şi vrea să-l ofere Ucrainei înapoi, dar îl oferă scriind ea condiţiile viitoarei căsătorii ca să zic aşa. Federaţia Rusă vrea să ofere Transnistria pe care o controlează Republicii Moldova, dar ea scrie contractul de căsătorie. Şi-n acel contract de căsătorie va scrie că oricând Kievul sau Chişinăul vor să se integreze în Uniunea Europeană sau NATO, părţile separatiste, Donbasul respectiv Transnistria vor avea drept de veto.”