21 septembrie 2022

ULTIMA ORĂ Ministrul rus al Apărării declară că doar 6.000 de militari ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina

Florin Jipa

După ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială pentru a face faţă războiului din Ucraina, ministrul Apărării, generalul Sergey Shoigu, a venit cu mai multe detalii.

Sursă foto: Twitter

Acesta a subliniat că 300.000 de militari vor fi chemaţi la oaste, dar şi faptul că pierderile armatei ruse se ridică la 5.937 de militari morţi şi mai mulţi răniţi, fără a veni cu un număr precis. Oficialul rus nu spune nimic despre pierderile în rândul luptătorilor din republicile separatiste Doneţ şi Luhansk şi nici din rândul mercenarilor din trupele Wagner.

Shoigu a mai precizat că armata ucraineană a pierdut de zece ori mai mulţi militari în acest război.

Totuşi, conform Statului Major General al Armatei Ucrainene, Rusia ar fi pierdut mult mai mulţi militari, peste 50.000. De asemenea, într-o estimare a Ministerului britanic al Apărării, Rusia ar fi pierdut peste 30.000 de militari.

Este greu de crezut declaraţia ministrului apărării, doar luând în calcul pierderile în tehnică documentate din surse deschise, de către oryxspioenkop.com, armatei ruse i-au fost distruse peste 6.000 de vehicule, din care peste 1.000 de tancuri. Doar dacă punem la socoteală şoferii acestor vehicule, fără a lua în considerare echipajele, dar şi celelalte atacuri asupra trupelor aflate la sol, l-am putea crede pe ministrul rus al Apărării.

Spre comparaţie, Uniunea Sovietică a pierdut peste 14.000 de militari în cei 10 ani de război în Afganistan (1979-1989), iar coaliţia condusă de SUA a pierdut peste 3.000 de militari în cei peste 20 de ani de război (2001-2021) în Afganistan.