03 ianuarie 2024

Uganda a achiziţionat în vara lui 2023 trei elicoptere de atac Mi-28N din Rusia. De unul s-a ales deja praful

Florin Jipa

Sursă foto: X

Cel puţin doi militari şi un civil au fost ucişi după ce un elicopter militar ugandez în drum spre operaţiuni împotriva rebelilor Forţelor Democrate Aliate (ADF) din Republica Democrată Congo (RDC) s-a prăbuşit marţi pe o casă din districtul Ntoroko din vestul Ugandei, a declarat un purtător de cuvânt militar. Din primele informaţii, este vorba de un accident, elicopterul nu a fost lovit de un proiectil extern, arată media locală.

Felix Kulayigye, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Uganda, a precizat într-o declaraţie emisă marţi seara în capitala naţională Kampala că doi membri ai echipajului armatei cu grad de locotenent şi un civil a cărui casă a fost distrusă de elicopterul Mi-28 au murit în Karugutu, districtul Ntoroko, în jurul orei locale 14:00.

Rusia şi Uganda nu au făcut publice informaţiile despre achiziţia elicopterelor Mi-28N, în vara anului 2023.

Rusia a construit 126 de elicoptere de atac N-28, care sunt în dotarea forţelor aeriene din Rusia, Algeria, Irak şi Uganda. În Ucraina, chiar dacă Rusia a folosit mai mult elicopterele de atac Ka-52, a pierdut cel puţin 13 aeronave Mi-28, conform clipurilor şi informaţiilor apărute pe reţelele de socializare.