10 iunie 2021

UEFA cere Ucrainei să schimbe sloganul „politic” din echipamentul pregătit pentru Campionatul European de Fotbal, dar harta de pe tricouri, care include Crimeea, rămâne

Andreea Soare

UEFA a cerut Ucrainei să schimbe sloganul „politic prin natura sa” („Glorie Eroilor”) din noul echipament de fotbal al ţării pregătit pentru Campionatul European, Euro 2020, însă harta Ucrainei de pe tricouri, care include Crimeea, va fi păstrată, transmite Unian.

Sursă foto: Twitter

„În urma preocupărilor Uniunii de Fotbal din Rusia, UEFA şi-a reconfirmat poziţia cu privire la elementele de design de pe tricourile echipei naţionale din Ucraina. Având în vedere că Rezoluţia 68/92 a ONU, care a fost aprobată de statele membre, recunoaşte graniţele teritoriale incluse în acest design, UEFA nu va cere nicio modificare a elementelor de design, întrucât se îndeplinesc criteriile din Articolul 12 al Regulilor UEFA”, a transmis un reprezentant al UEFA.

De asemenea, reprezentantul UEFA a confirmat că a agreat, iniţial, sloganul „Glorie Ucrainei”, în 2018, care apărea pe tricou şi care îndeplinea Articolul 13 şi Articolul 19 ale UEFA. Cu toate acestea, Ucraina, la finalul anului 2020, a adăugat şi sloganul „Glorie Eroilor” sub gulerul tricoului. Deşi iniţial a fost aprobat şi cel de-al doilea slogan, ulterior, combinaţia celor două slogane a fost considerată a avea „o natură politică şi înţeles militar”.

Ucraina a dezvăluit, pe 6 iunie, noul kit de fotbal al ţării, cu doar câteva zile înainte de Campionaul European, Euro 2020, să înceapă, pe 11 iunie. Tricoul echipei naţionale, care are desenată o hartă a Ucrainei care include Crimeea, are trei culori: galben, albastru şi alb.

Rusia, însă, s-a plâns, prin vocea deputatului Dumei de Stat, Dmitri Svişcev, cerând UEFA să interzică Ucrainei să joace la Euro 2020 în noua uniformă care include Crimeea pe harta Ucrainei. Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe a transmis, de asemenea, că sloganurile sunt naţionaliste.

Sursă foto: Twitter