MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

29 noiembrie 2021 - Rapoarte speciale - NATO - UE

UE şi NATO strâng rândurile în faţa ameninţărilor din Belarus şi Rusia

Florin Jipa

Sursă foto: UE

Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică au decis, duminică, să îşi consolideze cooperarea pentru combaterea ameninţărilor hibride venite din partea Belarusului şi Rusiei, pe timpul vizitei comune a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, şi a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Lituania, arată AP.

„Pentru a răspunde la astfel de evenimente, este important ca UE şi NATO să colaboreze", a precizat preşedinta Comisiei Europene, pe timpul vizitei în Lituania, alături de secretarul general al NATO.

Totodată, Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de un Centru de avertizare (Joint Situational Awareness Centre), pentru a putea gestiona mai bine situaţiile de criză. Acest lucru se întâmplă după ce UE a decis înfiinţarea unei forţe de reacţie rapidă.

La mijlocul lunii noiembrie, miniştrii de externe şi ai apărării din UE au dezbătut crearea unei forţe militare comune de până la 5.000 de militari până în 2025, pentru a interveni într-o serie de crize fără a se bazeze pe Statele Unite.

Vizita reprezentanţilor NATO şi UE în Ţările Baltice are loc înaintea reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, la care va participa şi secretarul de stat Antony Blinken, de marţi şi miercuri, în Letonia, unde vor fi analizate situaţia migranţilor de la graniţa Belarusului cu Polonia şi desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţa Ucrainei.