11 mai 2018

UE se declară îngrijorată de tensiunile dintre Iran şi Israel şi îndeamnă la evitarea escaladării crizei

Mircea Olteanu

Uniunea Europeană se declară îngrijorată de atacurile recente care au vizat poziţiile militare israeliene din zona Platoului Golan, atribuite Iranului, la care Israelul a răspuns cu acţiuni militare în Siria, şi îndeamnă părţile implicate să evite escaladarea crizei, informează agenţia Tass.

Sursă foto: Mediafax

"Informaţiile de noaptea trecută despre atacurile iraniene lansate din Siria asupra poziţiilor israeliene, la care Israelul a răspuns lovind ţinte iraniene din Siria sunt extrem de îngrijorătoare", se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de Uniunea Europeană.

Guvernul israelian susţine că forţele iraniene de pe teritoriul sirian au lansat 20 de rachete spre o zonă aflată sub control israelian din regiunea Platoul Golan. Armata israeliană a lansat bombardamente în Siria ca reacţie la presupusul atac iranian.

Armata siriană susţine că doar trei persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite în urma bombardamentelor israeliene efectuate în Siria. Însă organizaţia de opoziţie Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat un bilanţ de 23 de morţi.

Platoul Golan a fost ocupat parţial de Israel de la Siria în urma Războiului de Şase Zile din iunie 1967.