21 martie 2019

UE ar putea pune "condiţii oneroase" în schimbul amânării Brexit - Hunt

Mircea Olteanu

Uniunea Europeană ar putea organiza un summit extraordinar săptămâna viitoare cu scopul de a oferi amânarea Brexit, dar punând Londrei "condiţii foarte oneroase", cum ar fi convocarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE, a afirmat Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe.

Şeful diplomaţiei britanice a declarat pentru postul radio BBC că ar putea fi organizat "un summit UE de urgenţă pentru a oferi (Londrei) o amânare", relatează cotidianul The New Times.

"Nu ştim ce durată va avea şi ar putea veni cu nişte condiţii foarte oneroase", cum ar fi organizarea unui nou referendum, a completat Hunt, adăugând că o astfel de opţiune ar fi probabil respinsă de Parlamentul britanic.

Ministrul a mai declarat că Parlamentul de la Londra mai are şi opţiunea de a revoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, astfel anulând întreg procesul Brexit, însă acest scenariu este "foarte improbabil".

Premierul Theresa May a anunţat miercuri că a solicitat formal amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie, prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 30 al Tratatului comunitar. Theresa May a susţinut la Londra că nu ar fi corect ca Marea Britanie să participe la scrutinul europarlamentar programat în perioada 23-26 mai. Premierul Marii Britanii a transmis că i-a solicitat formal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE până pe 30 iunie.

Liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puţin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar. Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă şi va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi capacitatea acestora de a lua decizii", arată un proiect de document al Comisiei Europene.