14 septembrie 2023

Ucrainenii au atacat sistemele ruseşti de apărare antiaeriană din vestul Crimeei

Petru Mazilu

Ucrainenii au atacat în noaptea de miercuri spre joi apărarea antiaeriană a ruşilor din vestul Crimeei, anunţă reprezentanţii Armatei din Ucraina, potrivit Reuters.

Sursă foto: Twitter

Ucraina a lovit joi sistemele de apărare aeriană ruseşti din apropierea oraşului Evpatoriya, într-un atac nocturn efectuat de la mare distanţă, a anunţat armata ucraineană.

O sursă de informaţii ucraineană a explicat pentru Reuters că atacul a distrus un sistem de apărare antiaeriană „Triumf" într-o operaţiune comună a Serviciului de Securitate al Ucrainei şi a marinei.

Potrivit sursei, dronele au orbit sistemul de apărare antiaeriană atacându-i radarul şi antena, înainte ca două rachete de croazieră Neptune, de fabricaţie ucraineană, să fie lansate asupra echipamentului. Ucraina a modificat racheta anti-navă Neptune pentru a ataca ţinte terestre, susţin analiştii militari.

Informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente. Ministerul rus al Apărării a anunţat că apărarea sa aeriană a doborât 11 drone în timpul nopţii deasupra peninsulei, dar nu a menţionat pagube.