10 iunie 2024

Ucrainenii au atacat cu o aeronavă cu aripi fixe o ţintă militară rusească din Belgorod. Andrii Yusov: Este posibil să fi lovit două avioane Su-57 pe aerodromul din Astrahan

Andreea Soare

O aeronavă ucraineană a atacat o ţintă militară din regiunea Belgorod a Rusiei. Ar fi vorba despre un post de comandă rusesc şi este pentru prima dată când o aeronavă ucraineană loveşte o ţintă militară dintr-o regiune rusească. Ieri, purtătorul de cuvânt al informaţiilor militare ucrainene, Andrii Yusov, a transmis şi că forţele ucrainene ar fi lovit un al doilea avion rusesc Su-57 în atacul asupra aerodromului Ahtubinsk, din regiunea Astrahan, aflată la 600 de km peste linia frontului din Ucraina.

Sursă foto: Defense of Ukraine/X

În acest moment, nu se ştie ce aeronavă a folosit Ucraina pentru a lovi ţinta din regiunea Belgorod, însă ştim că a fost o aeronavă cu aripi fixe. Autorităţile ucrainene încă evaluează pagubele provocate ruşilor, dar, dacă ne uităm la imaginile filmate de localnici putem să ne aşteptăm la pagube destul de mari.

 

Institutul pentru Studiul Războiului, care citează surse Sky News, vorbeşte despre un post de comandă, dar unele publicaţii ruseşti au scris şi că ar fi fost vorba despre un depozit de muniţie. Guvernatorul regiunii Belgorod a transmis că a fost un incendiu la o „clădire non-rezidenţială” în Rakitianski, însă a mai adăugat şi că sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au doborât mai multe ţinte deasupra regiunii Belgorod.

Este un succes al ucrainenilor care vine după ridicarea restricţiilor Occidentului privind utilizarea armelor primite pentru lovirea unor ţinte militare din Rusia. Analiştii susţin că din momentul ridicării acestor restricţii teritoriul rusesc din care militarii ruşi lansează atacuri a fost redus cu 16%, ceea ce reprezintă un procentaj semnificativ, însă nu suficient, spun aceştia.

Politica SUA în special încă păstrează un procentaj de 84% din teritoriul rusesc care nu poate fi lovit, de exemplu, cu armele cu rază lungă de acţiune ATACMS. Aceştia susţin că politica americană protejează majoritatea operaţiunilor ruseşti şi că, practic, interzice folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune în teritoriul Rusiei, asta pentru că regiunile pe care le poate lovi, Belgorod, Kursk şi Briansk pot fi atacate cu HIMARS, aflându-se în apropiere de teritoriul ucrainean.

Un alt succes înregistrat de forţele ucrainene în ultimele zile este atacarea aerodromului în care se afla avionul rusesc de ultimă generaţie Su-57. A fost pentru prima dată când un astfel de avion modern a fost lovit de ucraineni. Acest lucru s-a întâmplat pe 8 iunie, însă, ieri, şeful informaţiilor ucrainene a transmis că este posibil să fie vorba, de  fapt, despre lovirea a două avioane de acest fel. Încă se analizează situaţia pentru a vedea cu exactitate pagubele. Avionul Su-57 este cel mai modern avion de luptă al Rusiei şi cel care este folosit pentru a lansa rachetele ruseşti Kh-59 şi Kh69. Yusov a mai spus şi că ar trebui să ne aşteptăm la mai multe atacuri asupra aerodromurilor militare ruseşti.