14 ianuarie 2022

Ucraina: Un atac cibernetic major a vizat Ministerul Afacerilor Externe şi Consiliul de Apărare şi Securitate

Andreea Soare

Joi noapte, un atac cibernetic major a vizat Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul de Apărare şi Securitate şi alte instituţii din Ucraina, scrie Reuters.

Sursă foto: Twitter

Purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor externe a declarat că este prea devreme pentru a spune cine se află în spatele atacului, însă Rusia a mai iniţiat astfel de atacuri în trecut.

Atacul cibernetic a vizat Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul de Securitate şi Apărare şi alte instituţii şi are loc în contextul în care Kievul şi aliaţii săi au avertizat că ar putea avea loc o ofensivă militară asupra Ucrainei.

„Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost publicate pe reţelele publice. Toate informaţiile din computer sunt distruse, este imposibil să le recuperaţi” este unul dintre mesajele care apăreau pe paginile web ale instituţiilor guvernului. Mesajul era scris în ucraineană, rusă şi poloneză.

„Toate informaţiile voastre au fost făcute publice, ar trebui să fiţi îngrijoraţi şi să vă aşteptaţi la ce este mai rău”, este un alt mesaj postat de hackeri.

SUA au avertizat, joi, că ameninţarea unei invazii militare din partea Rusiei este foarte mare. De asemenea, Rusia a anunţat că dialogul continuă, însă discuţiile au ajuns într-un punct fără ieşire, întrucât NATO şi SUA nu au părut că vor accepta condiţiile impuse de Moscova.

„Este prea devreme să tragem concluzii, însă au mai existat atacuri ale Rusiei împotriva Ucrainei în trecut”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainan al afacerilor externe, în contextul atacului cibernetic de joi noapte.