05 iunie 2023

Ucraina trece la ofensivă în Bahmut. Trupele ruse sunt în defensivă pe toată lungimea frontului

Florin Jipa

Ucraina trece la ofensivă în Bahmut. În acest moment, trupele ruseşti sunt în apărare pe toată lungimea frontului de peste 1.000 km, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Anna Malya.

Sursă foto: AP

„În unele zone, trecem la operaţiuni ofensive. În special, direcţia Bakhmut rămâne epicentrul ostilităţilor. Acolo ne îndreptăm pe un front destul de larg. Există succes. Ocupăm înălţimile dominante. Inamicul aflat în defensivă vrea să deţină poziţii. În sud, inamicul este în defensivă. Luptele de importanţă locală continuă.” 

Comandantul forţelor terestre ale Armatei Ucrainei, Alexander Syrsky, a spus că Forţele Armate avansează în direcţia Bakhmut.  Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că în dimineaţa zilei de 4 iunie, armata ucraineană a lansat o ofensivă în cinci sectoare ale frontului.

Totodată, ministerul ucrainean al Apărării a cerut tăcere operaţională asupra manevrelor militare viitoare, făcând referire la contraofensiva de nivel strategic aflată în pregătire. Este un semnal clar că trupele încep să se îndrepte către raioanele desemnate.

Pentru reuşita ofensivei şi exploatarea acesteia prin eliberarea unor noi regiuni, armata ucraineană are nevoie de diversiuni pentru a-i înşela pe ruşi şi a crea surpriza atacului.

Preşedintele Zelensky a precizat că Ucraina are toate echipamentele necesare, chiar dacă aeronavele F-16 vor putea fi folosite în luptă de la finalul anului. Ucraina a pregătit peste 10 brigăzi de manevră, dotate cu tancuri Leopard şi Challenger, maşini de luptă a infanteriei Bradley şi Marder şi transportoare blindate Stryker, pentru contraofensivă, dar Rusia are superioritate când vine vorba de rachete, sisteme de artilerie şi aviaţie.

Va fi sarcina planificatorilor militari ucraineni să găsească punctele slabe ale apărării ruse unde se vor concentra atacurile principale pentru răsturnarea situaţiei actuale de pe front.

În partea rusă tensiunea este la maxim, unele surse au precizat că şeful Statului Major General al Armatei Rusiei este la un comandament înaintat din regiunea Bahmut pentru a coordona personal manevrele necesare respingerii atacurilor ucrainene.