16 septembrie 2020

Ucraina spune ”Pas!” unui parteneriat strategic cu România

Andreea Soare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, în data de 15 septembrie, decretul care prevede intrarea în vigoare a Strategiei Naţionale de Securitate a Ucrainei care, pe lângă direcţiile de dezvoltare ale domeniului securităţii, propune şi o serie de ţări cu care statul ucrainean ar dori să dezvolte parteneriate strategice, printre care nu se numără, însă, şi România, relatează eurointegration.com.ua.

Sursă foto: Twitter

Strategia Naţională de Securitate evidenţiază priorităţile intereselor naţionale ale Ucrainei, modalităţile de asigurare a securităţii naţionale şi ambiţiile acesteia în materie de securitate şi apărare, ameninţările curente şi viitoare la adresa securităţii naţionale, în funcţie de circumstanţele interne şi de politica străină, domenii ale reformării şi dezvoltării sectorului de apărare şi securitate şi resursele necesare implementării strategiei. 

Când vine vorba de priorităţi internaţionale, însă, Ucraina pare să dorească integrarea deplină în NATO şi UE, dezvoltarea unei „cooperări cuprinzătoare” cu 5 state: SUA, Marea Britanie, Canada, Germania şi Franţa şi dezvoltarea „unor parteneriate strategice” cu alte cinci ţări, şi anume Azerbaidjan, Georgia, Lituania, Polonia şi Turcia.

„România, însă, un membru al NATO din Zona Mării Negre, care are puternice sentimente antiruseşti în rândul societăţii şi al politicienilor, nu se regăseşte printre priorităţile strategice ale Ucrainei” evidenţiază eurointegration.com.

 „Este foarte trist. Acest stat (n.n. România) are un potenţial extraordinar de a susţine Ucraina, inclusiv în materie de securitate, lucru pe care Kiev se pare că îl ignoră”. 

De altfel, aceeaşi publicaţie subliniază şi absenţa Slovaciei din lista posibilelor parteneri strategici ai Ucrainei, care ar avea o importanţă mult mai mare decât Azerbaidjan, spre exemplu, când vine vorba despre independenţă energetică.

Alţi 10 parteneri strategici, mai puţin importanţi, însă, ca primii 10, sunt incluşi într-o listă cu „alte state baltice (mai puţin Lituania) şi state din Nordul Europei”. Cât despre Moldova şi Belarus, unde există profunde sentimente pro-Rusia, acestea sunt incluse în categoria statelor cu care se doreşte o relaţie „pragmatică”. De asemenea, întrucât parteneriatul cu SUA este cel mai important dintre cele amintite, relaţia cu China pare a nu se număra printre priorităţile Ucrainei.

 

Relaţia dintre România şi Ucraina în materie de securitate a fost raportată, în ultimii ani, la relaţia NATO-Ucraina

Aşa cum se arată şi pe site-ul MAE, „Alături de ceilalţi aliaţi, ţara noastră are o prezenţă activă în dialogul politic şi activităţile Alianţei, dedicate dezvoltării relaţiei cu Ucraina, pornind de la imperativele susţinerii consolidării statului ucrainean şi al susţinerii relaţiilor de bună-vecinătate, precum şi de la importanţa cooperării cu Ucraina în contextul securităţii regionale. Astfel, România contribuie cu expertiza proprie la procesul de reformă, încurajează şi participă la numeroase proiecte lansate sub egida NUC”.

O altă modalitate a României de a oferi sprijin Ucrainei a fost contribuţia la gestionarea Fondului Voluntar Financiar de Asistenţă creat de NATO, unde statul român a avut rolul de naţiune-lider, susţinând securitatea cibernetică a Ucrainei. De asemenea, în iunie 2020, România a acordat Ucrainei ajutor medical în valoare de 2 milioane de dolari, contribuind la destionarea efectelor pandemiei COVID-19.

În domeniul militar, în septembrie 2019, România şi Ucraina au semnat un accord de cooperare bilateral, care implică domeniul tehnico-militar, exerciţii militare comune ale forţelor terestre şi navale şi ale forţelor pentru operaţii special, precum şi schimbul de informaţii privind pregătirea aeriană, terestră şi subacvatică.

Tot atunci, Guvernul Ucrainei promitea dezvoltarea unor relaţii viitoare de parteneriat între Forţele Armate ale Ucrainei şi Forţele Armate ale României.

 

România sprijină Ucraina, dar nu vede un rol al acestei ţări în depăşirea ameninţărilor ruseşti

Nici România, în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, adoptată de Parlament la finalul lunii iunie, nu acordă o importanţă prea mare relaţiilor cu Ucraina în depăşirea ameninţărilor venite din partea Federaţiei Ruse.

Ucraina este menţionată doar de două ori, fără relevanţă, la capitolul Postura strategică a României la nivel regional şi când se vorbeşte de volatilitatea stării de securitate din Balcanii de Vest.

În documentul menţionat mai sus, România se sprijină în îndeplinirea obiectivelor de securitate doar pe partenerii strategici din Uniunea Europeană şi NATO.