18 septembrie 2023

Ucraina şi Rusia se confruntă luni în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

Cosmin Pirv

Rusia şi Ucraina se vor confrunta luni în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie într-un caz care se concentrează în jurul afirmaţiilor Moscovei că invazia sa în Ucraina a fost făcută pentru a preveni genocidul, scrie Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ucraina a adus cazul în faţa celei mai înalte instanţe a Naţiunilor Unite la doar câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut. Kievul susţine că Rusia abuzează de dreptul internaţional, afirmând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Oficialii ruşi continuă să acuze Ucraina de comiterea unui genocid.

Rusia doreşte ca acest caz să fie respins şi se opune jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

Audierile, programate să se desfăşoare până la 27 septembrie, nu vor aprofunda fondul cauzei, ci se vor concentra pe argumente juridice privind jurisdicţia.

Moscova spune că Ucraina foloseşte cazul ca o modalitate ocolitoare de a obţine o decizie privind legalitatea generală a acţiunii sale militare.

Ucraina a depăşit deja un obstacol, deoarece instanţa a decis în favoarea sa într-o hotărâre preliminară în acest caz, în luna martie a anului trecut. Pe baza acesteia, instanţa a dispus Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare în Ucraina.

În cadrul audierilor, instanţa va audia şi alte 32 de state, toate susţinând argumentul Ucrainei potrivit căruia instanţa are competenţa de a avansa în acest caz.