07 februarie 2023

Ucraina se îndreaptă către o nouă confruntare

Monitorul Apărării şi Securităţii

AUTOR: GEORGE FRIEDMAN

Sursă foto: Mediafax

O să spun din start că nu voi scrie despre baloanele chinezeşti. În schimb, scriu despre situaţia din Ucraina, care devine din ce în ce mai periculoasă.

Până relativ recent, asalturile ruseşti asupra Ucrainei păreau să fie controlate de către forţele armate ucrainene – nu mereu, dar îndeajuns încât să prevină păstrarea controlului Rusiei asupra teritoriului ucrainean sau obţinerea victoriei. Însă în ultima lună, Rusia a început să îţi menţină poziţiile. Dacă asta devine o normalitate, atunci Ucraina are probleme.

SUA au păstrat frontul intact prin introducerea de noi arme. În acest moment, slăbiciunea forţelor armate ucrainene este lipsa rachetelor cu rază lungă de acţiune, care ar putea lovi ruşii, proviziile şi noile forţe care se îndreaptă spre front. Fără aceste elemente, Rusia nu şi-ar putea menţine poziţia.

Problema este că raza de acţiune a noii muniţii este atât de mare încât ar putea lovi teritoriul rusesc. SUA au fost foarte clare când au spus că nu vor să atingă teritoriul ruşilor. De fapt, există chiar zvonuri care spun că Washingtonul a cerut Ucrainei să nu folosească muniţia la capacitatea maximă, precum există şi zvonuri că americanii au modificat rachetele pentru a se asigura că nu vor atinge pământul rusesc. Însă Ucraina luptă într-un război existenţial şi este discutabil dacă aceasta ar refuza să folosească armele la capacitatea maximă atunci când ar avea ocazia să nu o facă.

Până acum, Rusia nu a fost lovită, aşa cum nu a fost atacată nici Polonia, unde se află proviziile şi trupele americane. Acest acord tacit prin care s-a stabilit să nu fie atacate a dus la prevenirea unui conflict direct între SUA şi Rusia. Dacă vreuna dintre părţi atacă Rusia sau Polonia, totul s-ar anula.

Prin livrarea noilor rachete, apare un nou pericol, iar Rusia ar putea decide să ducă războiul la un nou nivel. În acest caz, nimic nu ar mai putea fi exclus – nici măcar operaţiile ruseşti de tip „false flag”. Aceasta nu este o analiză paranoică. Moscova a definit conflictul ca un război lung împotriva Occidentului şi chiar aşa îl vede, aşa că provocarea unei intensificări a acestuia este posibilă. Dacă va face asta, va demoniza armata americană şi va oferi Rusiei mână liberă la atacarea, să zicem, a poziţiilor americane din Polonia. SUA s-au angajat într-un război prin proxy fără să încaseze pierderi. Faptul că nu ajung cadavre la Baza Forţelor Aeriene din Dover a oferit Washingtonului spaţiu de manevră. Dacă SUA ar începe să înregistreze victime, iar ruşii ar demonstra că războiul s-a bazat pe un atac al americanilor, capacitatea SUA de a purta un război ar fi limitată.

Oricât de tras de păr ar părea, problema esenţială acum este stabilizarea poziţiilor ucrainene prin atacarea bunurilor ruseşti fără extinderea conflictului către teritoriul Rusiei. Dacă s-ar realiza acest lucru, Rusia ar întâmpina dificultăţi în câmpul de luptă, iar SUA ar sta departe de un conflict direct şi ar evita problemele politice interne, care au destabilizat armata SUA în mai multe războaie. Însă aceste acţiuni trebuie să fie fără cusur.

Toate războaiele sunt complexe şi toate războaiele au dimensiuni politice. SUA vor furniza rachete cu rază lungă de acţiune, un lucru absolut normal în logica unui război. Însă dacă apar probleme în controlarea armelor, ar da şansa apariţiei elementului „neaşteptat”, care nu-i niciodată binevenit în război.