18 septembrie 2023

Ucraina revocă miniştrii adjuncţi ai apărării după numirea noului ministru

Laura Buciu

Guvernul ucrainean a demis luni şase viceminiştri ai apărării, după numirea unui nou ministru al apărării la începutul acestei luni, potrivit Reuters.

Sursă foto: AP

Guvernul Ucrainei nu a oferit niciun motiv pentru aceste demiteri, însă astfel de măsuri sunt obişnuite după numirea unui nou ministru. Printre cei înlăturaţi se numără Hanna Maliar, care emite frecvent informări publice privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Rustem Umerov a devenit ministru al apărării în urmă cu mai puţin de două săptămâni, înlocuindu-l pe Oleksii Reznikov. Ministerul a fost acuzat de corupţie în perioada în care Reznikov a fost în funcţie, deşi el însuşi nu s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie. „Relansare. Am (început). Continuăm. (Ministerul) continuă să lucreze ca de obicei”, a declarat Umerov într-o postare pe Facebook.

Site-ul de ştiri Ukrainska Pravda a citat surse guvernamentale care au declarat că toţi miniştrii adjuncţi au demisionat voluntar în urma unei solicitări a lui Umerov şi că nu se vor întoarce la posturile lor.

Acesta a declarat că sunt în curs de desfăşurare consultări cu privire la candidaţii care să îi înlocuiască şi a citat o sursă apropiată ministerului care a declarat că „o revizuire completă este în curs de desfăşurare” la minister.

Umerov a declarat că printre priorităţile sale se numără transformarea ministerului în principala instituţie de coordonare a forţelor de apărare ucrainene, creşterea valorii acordate soldaţilor, dezvoltarea industriei militare ucrainene şi combaterea corupţiei.

Maliar, avocat specializat în crime de război, a fost ministru adjunct al apărării din 2021, iar ultima sa actualizare privind războiul din Ucraina a apărut luni dimineaţă.

Ea s-a confruntat cu critici săptămâna trecută după ce a raportat iniţial că forţele ucrainene au recucerit un sat din estul ţării de la forţele ruseşti, dar ulterior a spus că raportul său a fost inexact şi că luptele încă se desfăşoară în jurul satului. Capturarea acestuia a fost apoi anunţată de armată a doua zi, dar Rusia a negat de atunci că a pierdut controlul asupra satului.