21 iulie 2022

Ucraina foloseşte proiectile inteligente pentru lovirea blindatelor

Carol Florea

Canalul Ukraine Weapons Tracker a postat recent un material video prezentând lovirea unui tanc rusesc cu un ajutorul unui proiectil neobişnuit. Din imaginile prezentate, există posibilitatea ca ţinta să fi fost lovită de un proiectil inteligent SMArt 155 tras de un obuzier autopropulsat PzH2000, ambele furnizate de Germania. Ucraina are deja în dotare proiectile americane M982 Excalibur şi probabil va primi şi muniţii inteligente BONUS.

Sursă foto: Proiectil Excalibur - Wikipedia
Muniţia echipată cu senzor de căutare pentru artileria cal. 155mm - SMArt 155

Muniţia echipată cu senzor de căutare pentru artileria cal. 155mm - SMArt 155 (Suchzünder Munition für die Artillerie 155) este un proiectil inteligent cu dirijare complet autonomă fabricat în cooperare de firmele germane Dhiel and Rheinmetall.

SMArt 155 dispune de un cap de căutare care cuprinde un radar pe unde milimetrice şi un senzor IR pentru descoperirea şi lovirea ţintelor blindate mobile sau staţionare, în orice condiţii meteo, ziua şi noaptea, chiar şi în condiţii de bruiaj.  

Fiecare proiectil este echipat cu două submuniţii inteligente, care după ejectarea din proiectil în raionul obiectivelor, coboară în spirală cu ajutorul unei paraşute. După descoperirea unei potenţiale ţinte, submuniţia se iniţiază şi trage un element perforant-exploziv asupra părţii de sus a turelei unui blindat cu o viteză de peste 5.000m/s.

SMArt 155 se află în dotarea Bundeswehr din 1998 şi se estimează că au fost comandate 9.000 de proiectile. Au mai fost comandate de Elveţia, Australia şi Grecia.

Proiectilul SMArt 155 are o bătaie de 27,5km când este tras de un obuzier autopropulsat PzH2000 cal. 155mm şi 22km când este tras de obuziere M109.

Foto: Proiectilul SMArt 155. Sursă: GIWS

La începutul anului 2005, firmele ATK şi GIWS au finalizat o serie de trageri demonstrative în Emiratele Arabe Unite cu muniţia SMArt 155 şi obuzierele autopropulsate pe roţi G6 (de fabricaţie sud-africană), înregistrând o rată de succes de 67% împotriva unor ţinte blindate simulate.

Ucraina a primit 12 obuziere autopropulsate PzH2000 (şapte din Germania şi cinci din Ţările de Jos) şi un număr neprecizat de proiectile inteligente SMArt 155.

În materialul video difuzat nu se vede dacă muniţia dispunea de paraşute, dar se observă o ţintă lovită şi, pentru scurt timp, cea de-a doua muniţie coborând, ceea ce confirmă că este SMArt 155.  Acesta este al doilea material despre utilizarea cu succes în luptă a acestei muniţii inteligente după o postare similară difuzată de Statul Major General al Armatei ucrainene la începutul lunii iulie când a fost distrus un sistem mixt tunuri/rachete AA Panţîr-S1.  

 

BONUS ar putea ajunge în Ucraina

Un alt proiectil dirijat de artilerie care (încă) nu a fost confirmat că şi-a făcut apariţia în Ucraina este BONUS, dezvoltat de firmele BAE Systems Bofors/Suedia şi Nexter Munitions/Franţa.

BONUS este un proiectil de artilerie calibru 155mm, destinat distrugerii tehnicii blindate (tancuri, maşini de luptă a infanteriei, transportoare blindate pentru trupe, etc), mobile sau fixe, dispuse la distanţe de până la 35 km.

Proiectilul are o greutate de aproape 45kg şi conţine două submuniţii antitanc cu dirijare complet autonomă („fire and forget”). Aceste submuniţii inteligente au o greutate de 6,5 kg fiecare şi dispun de 3 senzori IR de descoperire a ţintelor şi un radar laser.

Foto: Proiectilul BONUS. Sursă: BAE Systems

Producătorii proiectilului afirmă că cele două submuniţii inteligente pot angaja şi distruge în mod independent ţintele descoperite şi dispun de capacitatea de a evita ţintele false.

Din momentul separării de proiectilul purtător, începând de la înălţimea de 175 m, cele două submuniţii inteligente pot scana o suprafaţă de 32.000mp  fiecare. Imediat ce senzorii IR descoperă şi identifică o ţintă, după amprenta în IR, se trece la executarea atacului în partea superioară a acesteia, unde protecţia prin blindaj este mai slabă, puterea de perforare fiind apreciată la 130mm.

Viteza mare de rotaţie în aer, combinată cu viteza mare de coborâre (45m/s) şi absenţa paraşutei fac din cele două submuniţii inteligente o armă eficientă împotriva tehnicii blindate dislocate în adâncimea dispozitivului inamic.     

În eventualitatea că submuniţiile inteligente nu descoperă/distrug nicio ţintă din zona scanată, acestea  se autodistrug în 15 minute de la impactul cu solul.         

Până în prezent, proiectilul BONUS a fost achiziţionat de Franţa, Finlanda, Suedia şi SUA.

În afara tancurilor, BONUS ar putea lovi cu precizie obiective dispuse în adâncimea dispozitivului rusesc cum ar fi baterii de artilerie, sisteme de apărare antiaeriană sau radare de supraveghere terestră.

Cel mai probabil, proiectilele BONUS vor fi trase de obuzierele autopropulsate pe roţi CAESAR cal. 155mm trimise de Franţa, dar pot fi lansate şi din M109A6 sau PzH2000.

 

M982 Excalibur este deja în Ucraina

Noul pachet de asistenţă militară furnizat de SUA anunţat pe 8 iulie, în valoare de 400 de milioane de dolari, cuprinde, printre altele, şi 1.000 de lovituri cal.155mm.

O sursă militară americană a declarat, sub protecţia anonimatului, pentru publicaţia Politico, că noile proiectile vor dispune de un sistem de dirijare care va oferi Ucrainei un avantaj operaţional asupra forţelor ruse.

Oficialul a refuzat să denumească tipul şi caracteristicile muniţiei şi nu a confirmat că proiectilele M982 Excalibur sunt parte a acestui pachet destinat Ucrainei. Oficialul s-a rezumat să declare că muniţia are capabilităţi similare cu loviturile Excalibur, care dispun de dirijare prin GPS.

La capitolul dirijare prin GPS, completul de dirijare cu precizie M1156 PGK (Precision Guidance Kit) este analog cu cel ce echipează Excalibur. Practic, completul cuprinde un focos inteligent care se montează pe un proiectul exploziv standard, transformându-l într-o muniţie de precizie. PGK dispune de un receptor GPS şi cârme de dirijare care ajustează traiectoria muniţiei.

Completul PGK furnizează o eroare circulară probabilă – CEP de până la 50m la o distanţă de tragere de până la 30km, mai slabă decât Excalibur (10m), dar mult mai bună decât muniţia convenţională (peste 270m). Avantajul major al PGK îl reprezintă preţul completului  - sub 20.000 de dolari, în timp ce Excalibur costă peste 200.000 de dolari, în funcţie de lot şi echipări.

Pentru a fi utilizat cu obuzierele tractate M777A2 cal.155mm atât M982 Excalibur cât şi M1156PGK necesită instalarea programatoarelor portabile de setare inductivă a focoaselor de artilerie  - EPIFIAS (Enhanced Portable Inductive Artillery Fuze Setter). Iniţial, aceste module nu au fost instalate pe obuzierele livrate Ucrainei, conform materialelor video şi foto prezentate de forţele armate ucrainene.

Indiferent dacă lotul cuprinde sau nu Excalibur, Ucraina este printre puţinele ţări care dispun deja de proiectile dirijate M982 Excalibur dezvoltate special pentru lovirea ţintelor din prima lovitură, primite din stocurile armatei canadiene. US Army pretinde că proiectilul este aşa de precis că poate lovi cu o precizie de 2m faţă de ţintă indiferent de distanţa de tragere.

Foto: Proiectilul Excalibur. Sursă: Wikimedia

M982 Excalibur este un proiectil dirijat de artilerie calibru 155mm, destinat nimicirii personalului sau a tehnicii blindate (tancuri, maşini de luptă a infanteriei, transportoare blindate pentru trupe, etc) dispuse la distanţe de peste 50 km. Excalibur poate fi tras din gurile de foc calibru 155mm, cu lungimii ale ţevii de 39 şi 52 calibre (7m şi, respectiv, 8m), bătaia maximă atingând 40 km şi, respectiv, 57 km.

Proiectilul are o greutate de 48kg şi poate conţine încărcătură de luptă explozivă, 65 de submuniţii multirol antiinfanterie/antiblindate - DPICM (Dual-Purpose Improved Conventional Munitions) sau două submuniţii antitanc cu dirijare complet autonomă SADARM (Sense And Destroy ARMor). A fost utilizat pentru prima oară în luptă în Irak în mai 2007, iar în Afganistan, în februarie 2012, a nimicit un grup de talibani situat la distanţa de 36km.

Dirijarea proiectilului se realizează cu ajutorul GPS sau SAL (Semi-Active Laser) în zonele în care nu există semnal GPS sau acesta este bruiat. Un singur proiectil Excalibur poate lovi cu precizie o ţintă asupra căreia sunt necesare 10-50 de proiectile explozive standard, eroarea circulară probabilă situându-se undeva în intervalul 2-5m, unele surse mergând până la 10m.

O dronă Bayraktar, de exemplu, ar putea fi platforma de observare/marcare a obiectivului pentru bateria echipată cu proiectile Excalibur, descoperind zeci de ţinte într-o singură misiune şi transmiţând rapid coordonatele GPS pentru unitatea de artilerie. Printre ţintele vizate de Excalibur sunt vehiculele blindate în staţionare sau poziţiile de tragere a artileriei ruse, şase proiectile nimicind fără probleme o baterie de obuziere de şase piese.    

Toate proiectilele inteligente prezentate mai sus vor permite forţelor ucrainene să lovească forţele inamice mai rapid şi mult mai eficient ca înainte – un avantaj tactic major pentru o forţă aflată în defensivă şi în inferioritate la capitolul artilerie.

Nu în ultimul rând, acest nivel al preciziei va permite artileriştilor ucraineni să angajeze şi să lovească rapid mai multe ţinte şi fără victime colaterale în rândul populaţiei civile care locuiesc în aproprierea zonelor de acţiuni militare.