10 martie 2025

Ucraina cumpără în 2025 4,5 milioane drone FPV şi 30.000 drone cu rază lungă de acţiune, cu 2,6 miliarde dolari

Florin Jipa

Ucraina intenţionează să achiziţioneze 4,5 milioane de drone FPV (First Personal View) în acest an, ca parte a unui efort la scară largă de a-şi dota armata cu tehnologii avansate, a raportat Ministerul Apărării pe 10 martie, transmite Kyiv Independent.

Sursă foto: Mediafax

Costul total al achiziţiei depăşeşte 110 miliarde de hr (2,6 miliarde de dolari), cu 102 miliarde de hr (2,4 miliarde de dolari) alocaţi prin intermediul Agenţiei de Achiziţii de Apărare. 

Dronele FPV, care sunt rentabile şi capabile de ţintire precisă, s-au dovedit extrem de eficiente în distrugerea echipamentelor militare scumpe ruseşti. 

Ministerul Apărării a achiziţionat câteva mii de drone în 2023, în timp ce în anul următor, suma a crescut la 1,5 milioane, a declarat Hlib Kanevsky, şeful departamentului de achiziţii al ministerului. Aproximativ 96% din suma alocată a mers către producătorii şi furnizorii ucraineni.

Atât Ucraina, cât şi Rusia s-au bazat din ce în ce mai mult pe războiul cu drone, folosind drone aeriene, navale şi terestre pentru misiuni de recunoaştere şi luptă. 

Numărul ţintelor ruseşti distruse de dronele ucrainene a crescut cu 22% în februarie faţă de ianuarie, a raportat comandantul suprem Oleksandr Syrskyi. Kievul a accelerat, de asemenea, producţia de drone cu rază lungă de acţiune, preşedintele Volodimir Zelenski stabilind o ţintă de cel puţin 30.000 de astfel de echipamente pentru 2025.

Nu e târziu pentru Armata României să adopte o strategie de dotare şi instruire a militarilor pentru folosirea acestor echipamente, mult mai ieftine, dar în acelaşi timp eficiente, fie că vorbim de drone aeriene, terestre sau maritime.

Forţele Armate Române nu au în acest moment planuri de achiziţie de drone FPV şi nici planuri pentru formarea unor unităţi în jurul acestor arme, a confirmat pentru TechRider un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale. „Am verificat. Nu avem, deocamdată, acest tip de drone în atenţie”, a declarat acesta, ca răspuns la întrebările TechRider.

Cu toate acestea, sunt companii în România care dezvoltă astfel de echipamente şi-i va fi uşor instituţiei militare să treacă la folosirea pe scară largă a dronelor, trebuie doar actualizarea planurilor de achiziţie şi de instruire.