10 iunie 2024

Ucraina cumpără din nou de la Thales un sistem de apărare aeriană Control Master 200

Andreea Soare

Ministerul Apărării din Ucraina a semnat, prin intermediul Ministerului francez al Apărării, un nou contract cu firma franceză Thales pentru furnizarea unui nou sistem de apărare aeriană, anunţă compania, într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Wikipedia

Sistemul comandat de ucraineni include un Control Master 200 (CM200), un radar de supraveghere aeriană Ground Master 200, un sistem de comunicaţii prin radio şi un centru de comandă şi control ControlView.

CM200 este un sistem care detectează şi urmăreşte simultan ţinte care zboară la altitudini mari, în toate tipurile de medii. Oferă coordonare a armelor de apărare aeriană pentru sistemele VSHORAD sau ESHORAD.

Radarul Ground Master 200 urmăreşte ţintele mai rapid şi le ţine blocate pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel maximizând avertizarea situaţională. Acest lucru oferă timp sistemului de comandă şi control ControlView să evalueze ţinta, în timp ce  alocă unităţile de lovire adecvate pentru ţintele aeriene, prin fiecare terminal de luptă.

GM200 MM/C din familia Ground Master 200 oferă simultan şi cu acurateţe detecţie, urmărire şi clasificare împotriva tuturor ameninţărilor actuale şi viitoare, inclusiv drone. În acelaşi timp, datorită tehnologiei 4D AESA de nouă generaţie, GM200 MM/C le acordă operatorilor radar mai mult timp pentru a cerceta o ţintă, astfel încât să culeagă cât mai multe informaţii despre ameninţările primite. Sistemul detectează automat urmele, clasifică avioanele, rachetele, elicopterele, UAV-urile multiple şi RAM-urile (rachete, artilerie şi mortar) şi este proiectat pentru supravegherea şi apărarea aeriană, precum şi pentru localizarea armelor.  Raza radarului poate ajunge la 250 de km într-o singură rotaţie la fiecare 3 secunde şi până la 100 de km într-o rotaţie la fiecare 1,5 secunde.