13 octombrie 2021

Ucraina cere ajutorul UE pentru menţinerea securităţii energetice, în contextul tensiunilor cu Rusia

Mihai Draghici

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunţat, marţi, gazoductul ruso-german Nord Stream 2 şi a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru garantarea securităţii energetice, iar liderii de la Bruxelles au dat asigurări că analizează diverse opţiuni pentru a oferi protecţie.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele Comisiei Europene, s-au deplasat marţi la Kiev, pentru o întrevedere cu Volodimir Zelenski. Preşedintele Ucrainei a reafirmat preocupările privind gazoductul Nord Stream 2, între Rusia şi Germania. Kievul se teme că Rusia va diminua fluxul de gaze naturale prin conductele care tranzitează Ucraina, astfel că va fi afectată relevanţa strategică a ţării.

Nord Stream 2 "generează noi provocări, care se adaugă celor existente. Securitatea energetică este esenţială pentru independenţa Ucrainei. Este necesar să dezvoltăm o viziune pe termen lung privind securitatea energetică a Europei", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Charles Michel şi Ursula von der Leyen au semnalat că înţeleg preocupările Kievului şi au pledat pentru intensificarea cooperării şi avansarea reformelor demarate de Ucraina în procesul de integrare europeană. "Studiem diverse scenarii pentru a garanta aprovizionarea cu gaz suficient a Ucrainei, care trebuie să rămână o ţară sigură de tranzit", a declarat Ursula von der Leyen, evocând posibilitatea ca Ucraina să fie aprovizionată cu gaz prin Slovacia, "dacă va fi necesar".

"Puteţi conta pe Uniunea Europeană. Condamnăm în mod repetat şi constant anexarea ilegală a Crimeei", a afirmat, la rândul său, Charles Michel.

Ursula von der Leyen a îndemnat Administraţia de la Kiev să rămână concentrată pe reformele necesare integrării europene, insistând pentru combaterea corupţiei şi reducerea influenţei oligarhilor.

Însă Volodimir Zelenski a cerut avansarea procesului de integrare europeană. "Este clar că mergem în aceeaşi direcţie, dar unde este linia de sosire?", a afirmat preşedintele Ucrainei.