09 octombrie 2024

Ucraina ar putea începe să exporte drone

Andreea Soare

Ucraina plănuieşte să ridice restricţiile privind exportul dronelor, întrucât resursele statului sunt insuficiente pentru a acoperi toate nevoile militare pentru vehiculele autonome, astfel fiind necesară atragerea de fonduri pentru producţia lor, scrie Pravda Ukrainska.

Sursă foto: Mediafax

Armata ucraineană are nevoie urgent de drone pentru misiunile de recunoaştere, protecţie şi de atac cu rază lungă de acţiune. Cu toate acestea, resursele de stat limitate nu permit acoperirea tuturor nevoilor militare, astfel împingând companiile producătoare de drone să caute oportunităţi pentru a-şi vinde produsele peste hotare pentru a genera fonduri pentru producerea de noi drone pentru armată.

Oleksandr Marikovskii, şeful subcomisiei economice a parlamentului ucrainean, spune că exportul de drone ar putea aduce Ucrainei venituri de până la 20 de miliarde de dolari – „doar banii care ne lipsesc”.

După invazia pe scară largă a Rusiei din 2022, Ucraina a interzis exportul de produse militare pentru a se asigura că armata sa are toate resursele necesare.

Cu toate acestea, guvernul nu are capacitatea financiară de a cumpăra toate dronele disponibile şi de a investi în dezvoltarea lor. Permiterea exportului de produse excedentare este văzută ca o modalitate de a atrage investitori.

Dmitro Khasapov, şeful Ukrspecsystems, unul dintre cei mai mari producători de vehicule aeriene fără pilot (UAV), a declarat că forţele militare ucrainene „au o lipsă colosală de drone”.

Bugetul de stat din acest an pentru armamentul ucrainean este de numai 6 miliarde de dolari, din care aproximativ o treime este alocată pentru achiziţionarea de drone – mult mai puţin decât ceea ce este necesar pentru a satisface cerinţele armatei.

Pentru producătorii ucraineni, clienţii principali rămân fondurile de stat şi cele caritabile care colectează donaţii private pentru nevoi militare. Acest lucru duce adesea la contracte pe termen scurt sau întârziate şi la lipsa garanţiilor pe termen lung pentru investiţiile în dezvoltarea şi testarea componentelor scumpe.

Unele companii ucrainene, precum Ukrspecsystems, au început să-şi producă produsele în Polonia pentru a ocoli restricţiile la export. Marikovskii a remarcat că această tendinţă ar putea duce la un „exod de creiere” şi la reducerea veniturilor fiscale, ceea ce face ca problema ridicării interdicţiei să fie şi mai presantă.