Ucraina ar putea fi împărţită precum Berlinul după război
Florin JipaUcraina ar putea fi împărţită în zone de control între ţările europene şi Rusia, urmând exemplul Berlinului de după război. Această opinie a fost exprimată de trimisul special al preşedintelui SUA în Ucraina, Keith Kellogg, într-un interviu pentru ziarul britanic The Times.

Vineri, trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, a discutat cu Putin, la St Petersburg. După întâlnirea cu liderul de la Kremlin, Witkoff i-ar fi spus lui Trump că cea mai rapidă cale de a ajunge la un acord este să sprijine acordarea controlului Rusiei asupra celor patru teritorii disputate: Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson.
Conform unei hărţi realizată de The Times, forţele occidentale formate din militari, în special, din militari francezi şi britanici, ar fi dislocaţi în zona de vest a Ucrainei şi singura linie de contact cu armata rusă ar fi pe fluviul Nipru. În partea de est ar fi trupele ucrainene, iar armata rusă ar păstra teritoriile ocupate.
Armata Rusiei nu a reuşit să ocupe integral cele patru regiuni anexate de Putin în toamna anului 2022, după mai bine de trei ani de invazie şi pierde peste 1.000 de militari zilnic, în care câteva sute sunt morţi.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat de înţeles că ar fi de acord cu o pace cu pierderea unor teritorii, doar cele ocupate de Rusia, dar nu va recunoaşte niciodată că aceste regiuni sunt ruseşti.
Administraţia Trump a fost acuzată că a renunţat la orice presiune asupra lui Putin (sprijinul de arme pentru Kiev şi aderarea Ucrainei la NATO) şi în acest moment nu mai are puncte tari în negocieri.
Ţările europene, alături de Canada şi Australia, au continuat să sprijine Ucraina şi consideră că cea mai mare presiune făcută asupra lui Putin pentru a-l convinge să vină la masa negocierilor este Armata Ucrainei care produce pierderi mari Rusiei, pe front, dar şi economice.
