18 noiembrie 2023

Ucraina anunţă oficial că a creat „capete de pod” peste Nipru. Un militar ucrainean ajuns pe malul stâng al fluviului admite că forţele ruseşti „au linii de fortificaţii puternice” în regiunea Herson

Andreea Soare

După ce zilele trecute au apărut mai multe informaţii în mediul online cu privire la stabilirea de către ucraineni a unui cap de pod peste Nipru, pe malul stâng al fluviului, ieri seară a venit şi confirmarea din partea liderilor militari ai Ucrainei.

Sursă foto: X/ Volodimir Zelensky

Potrivit Statului Major Ucrainean, marinarii militari ucraineni au reuşit să creeze „mai multe capete de pod”, de fapt, pe malul stâng al Niprului.

Potrivit ISW, în docrina militară capul de pod este „o zonă în teritoriul inamic, dincolo de un curs de apă, îndeajuns de mare pentru a permite transferul forţelor, îndeajuns de stabil pentru a susţine transferul echipamentelor militare şi care permite stabilirea unei baze militare”. Astfel, din declaraţia liderului militar ucrainean, se înţelege că ucrainenii au stabilit poziţii suficient de puternice pentru continuarea operaţiunilor militare pe malul stâng al Niprului. 

În acest moment, obiectivul pe termen scurt al ucrainenilor este prevenirea atacurilor ruseşti asupra civililor ucraineni din oraşul Herson. Cu toate acestea, „capetele de pod” stabilite pot oferi ucrainenilor posibilitatea de a deschide o nouă linie de atac în sudul ţării şi o rută directă către Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

 Ucrainenii desfăşoară misiuni de recunoaştere, razii şi monitorizează poziţiile ruseşti pentru a obţine informaţii despre locurile în care îşi ţin elementele de logistică şi muniţie.

Însă un militar ucrainean ajuns pe malul stâng al fluviului susţine că ruşii au „linii de fortificaţie puternice” acolo şi, la doar 2km de Nipru şi 30 de km nord-est de oraşul Herson, în apropiere de Krînkî, au minat puternic zona.

Statul Major Ucrainean susţine că forţele armate au eliminat aproape o brigadă de ruşi de când au început operaţiunile terestre peste Nipru, forţând armata rusă să aducă trupe dislocate în alte regiuni ale Ucrainei.  Tot în această zonă, Ucraina susţine că a distrus 24 de tancuri ruseşti, 48 de blindate, 89 de sisteme de artilerie, 29 de depozite de muniţie şi 14 aeronave.