14 septembrie 2021

Ucraina a primit de la Belgia nava de cercetare Belgica

Andreea Soare

Luni, nava de cercetare Belgica a fost oficial oferită Ucrainei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la baza navală Zeebrugge, scrie Ukrinform.

Sursă foto: Twitter

„Astăzi, am participat la ceremonia de transferare a navei de cercetare Belgica; aceasta va contribui la misiunile de cercetare în Marea Neagră şi Marea Azov. După anexarea şi ocuparea Crimeei de către Federaţia Rusă, în 2014, Ucraina a pierdut echipamentele necesare misiunilor de cercetare. Sunt convins că vom restabili aceste capacităţi şi vom oferi informaţii valoroase nu doar Ucrainei, ci şi Uniunii Europene şi ţărilor din jurul Mării Negre”, a declarat ministrul mediului şi resurselor naturale din Ucraina, Roman Abramovski.

Acesta a subliniat că încă sunt întâmpinate dificultăţi în dislocarea navei în Marea Azov, din cauza limitării de către Rusia a libertăţii de navigaţie. Astfel, nava va fi, iniţial, dislocată în Marea Neagră.

În timpul transferului din Marea Nordului către Marea Mediterană şi, apoi, Marea Neagră, nava a executat misiuni importante de cercetare asupra elementelor poluante,  plasticului şi microplasticului poluant etc.

Secretarul de stat belgian pentru reconstrucţie şi investiţii strategice şi ministru adjunct al economiei şi muncii, Thomas Dermine, a declarat că nava Belgica a fost în uz timp de 37 de ani, petrecând peste 200 de zile pe an în mare.

Belgia a primit, deja, o nouă navă de cercetare modernă, Belgica 2, construită în Spania pentru a înlocui nava oferită Ucrainei.