02 mai 2025

Ucraina a lansat unul dintre cele mai mari atacuri asupra Peninsulei Crimeea. Au fost atacate baze militare ruseşti

Andreea Soare

Ministrul rus al apărării a transmis, în această dimineaţă, că sistemele aeriene ruseşti au distrus 121 de drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi asupra câtorva regiuni din Rusia. În Crimeea, se pare că ar fi vorba despre unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene de până acum, fiind vizate mai multe baze militare ruseşti şi aerodromuri.

Ministerul rus al apărării susţine că a doborât 89 de drone deasupra Crimeei şi alte 23 în Marea Neagră. De asemenea, alte patru drone ar fi fost distruse deasupra regiunii Krasnodar Krai, două deasupra Oriol, una deasupra regiunii Briansk, una în Belgorod şi una deasupra Mării Azov.

Bazele militare vizate se află în Sevastopol, Dzhankoi, Saki, Novoferidorivka şi Kacha.

Podul din Crimeea a fost închis temporar, în timpul nopţii, din cauza atacurilor.

În acest moment, negocierile dintre SUA şi Rusia privind încheierea războiului din Ucraina au ajuns în impas, întrucât Rusia refuză să accepte un acord de încetare a focului complet în Ucraina, pe o perioadă de 30 de zile, timp în care să înceapă negocierile pentru o pace de lungă durată cu Ucraina.

Liderii de la Kremlin susţin că nu au mecanismele necesare supravegherii acordului, după ce tot ruşii, în cadrul acordului de încetare a focului pe infrastructura de energie şi al acordului temporar din perioada de Paşte nu şi-au respectat angajamentele.

În urmă cu câteva zile, Moscova a propus un armistiţiu temporar, în perioada sărbătoririi Zilei Victoriei, însă SUA şi Ucraina au transmis că această propunere ar trebui înlocuită cu un acord temporar de încetare a focului pe 30 de zile. 

Ce vrea Putin de fapt? Analistul Mark Galeotti, expert în politici ruseşti şi, în special, apărarea şi securitatea Rusiei, susţine că în ciuda aparenţelor, propunerea lui Putin de încetare a focului timp de trei zile, în mai,, vine ca o încercare de a stabili puţină credibilitate în faţa lui Donald Trump cu privire la deschiderea Rusiei pentru pace. De asemenea, Vladimir Putin nu vrea ca ceremoniile militare de Ziua Victoriei să fie puse în umbră de operaţiunile militare de pe frontul din Ucraina.

„Este o oportunitate de tip soft-power. În ultimii ani, parada nu doar că a avut o prezentă scăzută a tancurilor moderne, dar tribuna a fost prea puţin ocupată de liderii lumii”, scrie Mark Galleoti, în The Spectator.