10 august 2022

Ucraina a folosit forţele pentru operaţii speciale în atacul din Crimeea

Florin Jipa

Un oficial guvernamental ucrainean a declarat pentru Washington Post, sub anonimat, că Armata Ucraineană a fost implicată în exploziile de la baza aeriană rusească din Crimeea.

Sursă foto: SMG Ucraina

Acesta a declarat că nu a fost vorba de un atac cu rachete, ci unul executat de la sol, de forţele pentru operaţii speciale.

În urmă cu o zi, alt oficial ucrainean, tot sub protecţia anonimatului, sugera că ar fi putut fi folosită o rachetă balistică aflată în dezvoltare în Ucraina, Grim 2, care ar avea o bătaie de 500 de km.

Ţinând cont de distanţa mare faţă de linia frontului, de peste 200 de km, sunt excluse majoritatea sistemelor de rachete ucrainene precumTochaU (bătaie maximă de 140 km), HIMARS (Ucraina a primit doar rachete M30/31 – cu raza de acţiune de 80 km, nu şi racheta balistică MGM-140 ATACMS - Army Tactical Missile System - care ajunge la 300 km), sistemele anti-navă Harpoon sau Neptun, care ajung tot la maxim 200 de km şi sunt şi dificil de folosit împotriva ţintelor terestre. Şi folosirea aeronavelor, precum MiG-29, este destul de riscantă, ţinând cont de faptul că Rusia a creat zonă de interdicţie aeriană în jurul Crimeei, prin desfăşurarea mai multor sisteme de rachete, inclusiv S-400.

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre Americane dislocate în Europa, a declarat că nu se cunoaşte exact modul de acţiune, dar apreciază ingeniozitatea militarilor ucraineni. „Nu aş exclude o navă care are la bord un sistem HIMARS, sau forţe pentru operaţii speciale, sau aviaţie, sau acţiuni de sabotaj.”

Atacul din Crimeea i-a speriat pe ruşii care-şi petreceau concediul la malul Mării Negre şi i-a făcut să plece de urgenţă acasă, producând un ambuteiaj pe o distanţă de 100 km, declară Anton Gerashchenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne.

Exploziile din Baza Aeriană Novofedorivka, de lângă localitatea Saki din Crimeea au fost simţite de pe plajele Mării Negre şi a băgat spaima printre turişti, conform clipurilor postate pe reţelele de socializare.

Rusia ar fi pierdut cel puţin 10 aeronave în explozia de marţi a unui depozit de muniţie din Baza Aeriană Novofedorivka, de lângă localitatea Saki din Crimeea, conform purtătorului de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ignat.

Printre aeronavele pierdute se numără şi avioane de atac Su-24, avioane de luptă multirol Su-30 şi cel puţin un avion de transport Il-76.

Rusia a dat vina pe explozia muniţiei prin manevrarea neadecvată, ceea ce a dus la mai multe explozii în lanţ în care o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte 30 au fost rănite.

Pe de altă parte, Ucraina nici nu confirmă dar nici nu infirmă participarea la atacul bazei aeriene.

Este al doilea incident major petrecut în Crimeea după declanşarea invaziei de către Vladimir Putin, pe 31 iulie o dronă a atacat sediul Comandamentului Flotei Ruse a Mării Negre, a rănit cinci persoane şi a făcut ca Moscova să anuleze ceremoniile pentru serbarea Zilei Marinei în portul Sevastopol.