19 februarie 2024

Ucraina a doborât şase aeronave ruseşti în doar 72 de ore

Andreea Soare

Într-o serie de lovituri semnificative împotriva forţelor ruseşti, forţele aeriene ucrainene au transmis că au doborât, în doar 72 de ore, şase aeronave militare ale Rusiei. Ultimele două pe listă sunt două bombardiere strategice, un SU-34 şi un SU-35, scrie Kyiv Post.

Sursă foto: AP

Informaţia a fost confirmată de generalul-locotenent Nikolai Oleşciuk, comandantul forţelor aeriene ale Ucrainei.  Acesta a transmis: „Pe direcţia est. Încă două la pământ: un bombardier Su-34 şi un Su-35! Acesta este teritoriul nostru şi zona noastră aeriană! Vă mulţumim pentru munca depusă! Va continua!”. Anterior doborârii, aeronavele ruseşti ţintiseră poziţiile trupelor ucrainene cu bombe ghidate.

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andiuşcenko, a confirmat că aeronavele ruseşti s-au doborât în regiune: „oamenii noştri au auzit două explozii în oraş, epicentrul fiind în districtul Promorski, la aproximativ 9:16 (ora locală din Kiev).  Unul dintre avioanele aflate în flăcări a căzut în zona satului Riabaţke”. Acesta a spus, însă, că este posibil ca una dintre aeronave să fie o dronă de mari dimensiuni.

„Ruşii nu spun nimic. Încearcă să şteargă comentariile până când informăm pe toată lumea. Zona în care a căzut avionul este deja zonă restricţionată. Ruşii au oprit, parţial, internetul în zona Primorski, probabil pentru a preveni răspândirea informaţiei despre operaţiunile de căutare”, a mai spus acesta.

Forţele Aeriene ale Ucrainei susţin că, în ultimele 72 de ore, au doborât şase aeronave ruseşti. Duminică dimineaţă a apărut un video cu un avion rusesc Su-34 doborât în regiunea Lugansk. Sâmbătă, forţele aeriene ucrainene au transmis că au oborât alte trei aeronave ruseşti, două Su-34 şi un Su-35, în Doneţk.

 

 

 Avionul Su-34 este avionul de top al Rusiei folosit pe câmpul de luptă din Ucraina. Misiunea sa principală este lansarea de bombe ghidate sau de rachete cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor terestre, însă are şi radare avansate care pot fi integrate pe rachete aer-aer. Un astfel de avion costă 36 de milioane de dolari.