06 decembrie 2023

Ucraina a doborât o aeronavă rusească Su-24M, în apropiere de Insula Şerpilor. Ruşii au plecat cu un AN-26 să găsească echipajul

Andreea Soare

Ucrainenii au anunţat, ieri seară, că au doborât bombardierul rusesc în apropiere de Insula Şerpilor.

Generalul locotenent Mikola Olesciuk a precizat că forţele ucrainene au folosit o rachetă antiaeriană pentru a doborî bombardierul rusesc. Mai multe conturi ale unor bloggeri militari ruşi au confirmat, de asemenea, doborârea aeronavei.

 La scurt timp după anunţul oficial al ucrainenilor, o aeronavă rusească de cercetare şi salvare AN-26 a decolat alături de un echipaj rusesc spre zona doborârii aeronavei. Nu se cunosc încă detalii despre ce au reuşit să găsească ruşii trimişi spre Marea Neagră, pentru a găsi echipajul.

Doborârea acestei aeronave este privită ca o reuşită enormă, mai ales că vine după o perioadă în care nu prea s-au înregistrat câştiguri concrete pe câmpul de luptă din Ucraina. Preşedintele Zelenski chiar a felicitat Forţele Armate Ucrainene pentru eliminarea acestui avion rusesc.

Armata Ucraineană pare, de altfel, să fi avut o zi plină ieri. Au fost raportate atacuri masive din partea ucrainenilor şi asupra unor puncte militare strategice din Crimeea. Unul dintre acestea a fost un depozit de combustibil din Feodosia, folosit pentru alimentarea echipamentelor armatei rusesti. Despre acest atac, ruşii susţin că nu ar fi avut succes, întrucât toate dronele îndreptate spre Crimeea ar fi fost doborâte şi doar resturi ale dronelor ar fi căzut în curtea depozitului.

Un reprezentant al Forţelor Aeriene Ucrainene a publicat chiar un video pe reţeaua Telegram în care susţinea că ucrainenii au doborât „toate dronele care s-au îndreptat spre Ucraina”, în seara zilei de 5 decembrie.