31 iulie 2022

Ucraina a atacat Comandamentul Flotei ruse la Marea Neagră. Rusia, forţată să anuleze ceremoniile de Ziua Marinei din Sevastopol

Florin Jipa

Rusia a anulat ceremoniile de Ziua Marinei din Sevastopol, după ce Ucraina a atacat comandamentul Flotei ruse la Marea Neagră, rănind cinci persoane, arată agenţia rusă Tass.

Sursă foto: Twitter - Comandamentul Flotei ruse după atac

Aşa-zisul guvernator al Sevastopolului, Mikhail Razvozhaev, a declarat, duminică, că atacul a vut loc, cel mai probabil, folosind o dronă şi a cerut populaţiei din Sevastopol să rămână în case.

„În această dimineaţă, ucrainenii au decis să strice Ziua Marinei pentru noi. Un obiect neidentificat a explodat în curtea sediului flotei, potrivit datelor preliminare, este vorba despre o dronă. Cinci persoane au fost rănite, sunt angajaţi ai sediului flotei, nu s-au înregistrat decese. Cer tuturor să rămână calmi şi să stea acasă,” a declarat Razvozhaev, şeful regiunii Sevastopol.

În schimb, serviciul de presă al Flotei ruse de la Marea Neagră a transmis că ceremoniile au fost doar amânate. Ziua Marinei în Rusia se celebrează în ultima duminică a lunii iulie (anul acesta – duminică 31 iulie), iar ediţia de anul acesta s-ar fi desfăşurat la o scară mult mai mică.

În Sevastopol era programat ca o navă de comandament să treacă în revistă navele din Golful Sevastopol, un concert şi un foc de artificii.

Flota rusă a Mării Negre a pierdut 15 vase în războiul contra Ucrainei declanşat de Vladimir Putin la 24 februarie, inclusiv nava amiral, crucişătorul Moskva.

Este de mirare că Sevastopolul, cel mai bine apărat oraş al Rusiei, a putut fi atacat, lucru care arată că armata rusă este departe de mesajele triumfătoare transmisă de la Kremlin. La Sevastopol, ruşii au creat o zonă de interdicţie aeriană, A2/AD (anti-access/area denial), folosind mai multe sisteme anti-aeriene, pe mai multe nivele, inclusiv celebrele S-400 Triumf.

În Crimeea anexată au apărut semne de adăpost

Apariţia panourilor a fost observată de locuitorii din Sevastopol, iar unul dintre aceştia a făcut o fotografie a panourilor şi a postat-o pe internet. Oamenii au afirmat că semnele au apărut în doar câteva zile şi că nu mai văzuseră astfel de semne pe străzi.