25 iunie 2019

Turele telecomandate vor fi fabricate în România în parteneriat public-privat

Laura Albu

Compania Naţională Romarm SA, Societatea Pro Optica SA şi Societatea Întreprinderea Optică Română (IOR) SA au semnat un acord de colaborare privind turelele telecomandate de calibru 7,62 şi 12,7 mm, care vor fi realizate la Uzina Automecanică Moreni.

Sursă foto: Mediafax

Produsele dezvoltate, omologate cu MApN şi fabricate de către Pro Optica, societate interesată acum de externalizarea fabricaţiei, urmează să fie realizate la Uzina Automecanică Moreni, operator economic din industria naţională de apărare, care deţine resursele necesare pentru realizarea produsului şi pentru creşterea valorii adăugate în proiectele şi programele de vehicule blindate.

Turelele telecomandate vor intra în portofoliul de fabricaţie al Uzinei Automecanice Moreni, arată reprezentanţii Ministerului Economiei, într-un comunicat remis, marţi, MEDIAFAX.

Tot în baza acestui acord, IOR va fabrica o serie de componente, subansamble şi ansamble de mecanică fină şi optică din sistemul de conducere a focului, din blocul de senzori optronici şi de la staţia de lucru a operatorului.

Rezultatul acestei colaborări, respectiv produsul cu fabricaţia omologată la Moreni, va servi oportuniţăţile deja existente pe piaţa externă, dar şi piaţa internă, pentru care va fi asigurată mentenanţa pe ciclul de viaţă în România.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat că acordul de colaborare între companii şi uzina Moreni este avantajos pentru industria de apărare.

„Acest acord de colaborare, este de bun augur pentru Uzina Automecanica Moreni şi pentru întreaga industrie naţională de apărare. Este un bun exemplu de colaborare onestă şi de bună-credinţă între operatori economici de stat şi privaţi, care înţeleg că există mai multe beneficii economice în colaborarea strânsă, decât în concurenţa dură, astfel încât, per total, va câştiga economia românească şi securitatea României. Ştiu că atât Uzina de la Moreni, cât şi IOR au capacităţile să ducă la bun sfârşit acest proiect, ceea ce ne va permite să diversificăm portofoliul de produse pe care îl pot oferi companiile de stat din industria naţională de apărare”, a afirmat Niculae Bădălău, potrivit sursei citate.