22 iulie 2019

Turcia va riposta dacă Statele Unite vor impune sancţiuni din cauza achiziţionării sistemelor S-400

Bianca Pavaluca

Administraţia de la Ankara va impune măsuri de retorsiune dacă Statele Unite decis să aplice sancţiuni împotriva Turciei în urma achiziţionării sistemului aerian antirachetă S-400 din Rusia, a transmis luni Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, conform Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Astfel de sancţiuni ar fi inacceptabile”, a declarat Mevlut Cavusoglu într-un interviu pentru publicaţia TGRT Haber.

Ministrul turc de Externe a transmis că preşedintele american Donald Trump nu doreşte să impună sancţiuni Turciei şi a anunţat că nu se aşteaptă ca Statele Unite să ia astfel de măsuri.

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că Administraţia sa nu a luat momentan o decizie finală privind sancţionarea Turciei pentru achiziţionarea de sisteme antirachetă S-400 din Rusia.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.

Administraţia de la Washington a transmis miercuri că decizia Turciei de a achiziţiona sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în pofida avertismentelor, face ca implicarea în programul F-35 să fie imposibilă.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.