10 ianuarie 2019

Turcia va lansa o ofensiva contra kurzilor sirieni - Mevlut Cavusoglu

Mircea Olteanu

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat joi că Ankara intenţionează să efectueze o nouă operaţiune militară împotriva forţelor kurde siriene indiferent dacă Washingtonul amână sau nu retragerea trupelor americane din Siria, informează agenţia Tass.

"Indiferent dacă pleacă sau nu, vom face tot ce ne este necesar pentru a ne asigura securitatea naţională şi protecţia faţă de organizaţiile teroriste. Operaţiunea noastră nu depinde de retragerea trupelor americane", a spus Cavusoglu la postul NTV.

Recent, Donald Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria şi diminuarea efectivelor militare din Afganistan. Preşedintele SUA a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, au afirmat oficiali americani. Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia după o conversaţie prin telefon cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Ulterior, cotidianul The New York Times a difuzat un articol elaborat pe baza declaraţiilor făcute de John Bolton, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Donald Trump. Bolton a afirmat că Statele Unite nu vor putea retrage trupele din Siria până nu vor fi primite asigurări din partea Turciei că nu vor fi atacate grupurile insurgente turce susţinute de Washington, sugerând că efectivele militare americane vor mai rămâne pe teren câteva luni sau câţiva ani.

Administraţia de la Ankara consideră miliţia kurdă YPG ca fiind afiliată mişcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie catalogată drept teroristă de Turcia, UE şi SUA.