11 aprilie 2020

Turcia şi Covid-19: starea de urgenţă

Andreea Stoian Karadeli

Turcia a început lupta împotriva Covid-19 în data de 11 martie 2020, dar startul măsurilor de prevenţie a fost dat înaintea înregistrării primului caz. Tabloul Covid-19 din Turcia, conform ultimelor date din 10 aprilie, arată astfel: din totalul de 307.210 teste făcute s-au înregistrat 47.029 de cazuri pozitive, 1.006 decese şi 2.423 de persoane vindecate. Ţinând cont de populaţia numeroasă de pe teritoriul Turciei (83.154.997 de locuitori, conform raportului din 31 Decembrie 2019), numărul cazurile de infestare cu Covid-19 este relativ redus. Dar Turcia se află încă la începutul luptei, iar numărul persoanelor bolnave este în creştere.

Sursă foto: Profi Media

Ca atare, Ministerul Afacerilor Interne din Turcia a anunţat în seara zile de 10 aprilie starea de urgenţă pentru 48 de ore (între orele 24.00, 10 aprilie şi 24.00 pe 12 aprilie ) în 30 de metropole (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) şi în toată regiunea Zonguldak.

 

Conform informaţiilor oferite de Ministerul Afacerilor Interne din Turcia, din momentul în care a fost declarată pandemia Covid-19, au fost luate numeroase măsuri în ceea ce priveşte sănătatea publică şi ordinea publică pentru a gestiona riscul contaminării, pentru a asigura izolarea socială, şi pentru a controla rata de răspândire, în conformitate cu recomandările Ministerului Sănătăţii şi ale Comitetului Ştiinţific. Starea de urgenţă de 48 de ore din cele 30 de metropole şi Zonguldak, este una dintre ultimele măsuri luate în lupta cu Covid-19. Pentru cei care nu respectă starea de urgenţă, se aplică o amendă administrativă de 3.150 de lire turceşti (aproximativ 450 de euro)  în conformitate cu articolul 282 din Legea Sănătăţii Publice nr. 1593. Totodată, excepţie de la starea de urgenţă sunt: centrele pentru panificaţie şi / sau brutării, locurile de muncă în care sunt produse toate echipamentele medicale şi materiale medicale (inclusiv măştile medicale al căror comerţ a fost interzis începând cu data de 8 aprilie, guvernul furnizând gratuit 5 măşti / persoană în fiecare săptămână, prin farmacii), instituţiile şi organizaţiile de sănătate publice şi private, farmaciile, instituţiile şi organizaţiile publice necesare pentru întreţinerea serviciilor publice obligatorii (casă de îngrijire medicală, cămin de îngrijire a persoanelor în vârstă, centre de reabilitare, centre de apeluri de urgenţă etc.), staţiile de carburanţi şi clinicile veterinare care urmează să fie determinate de primării (câte una pentru fiecare 50.000 de locuitori), fabricile şi întreprinderile care operează strategic în sectoarele de gaze naturale, energie electrică şi petrol, companii de cargo, adăposturile de animale, ferme şi centre de îngrijire.

 

Zonguldak este regiunea în care mă aflu de ani de zile şi care, din păcate, a fost lovită puternic de virusul Covid-19, fiind în fruntea statisticii cu privire la cazurile de deces. Explicaţia acestui fenomen este simplă, bazată pe trei motive principale: întoarcerea locuitorilor din Istanbul, proveniţi din regiunea Zonguldak, după închiderea instituţiilor de învăţământ, numărul mare de persoane (în special vârstnici) care au călătorit la Mecca la începutul acestui an şi, nu în ultimul rând, caracteristicile regiunii – zonă minieră, poluare ridicată, număr ridicat de vârstnici şi persoane cu boli cronice (în special afecţiuni ale plămânilor). Personal, am urmărit evoluţia Covid-19 în Turcia şi, în special, traseul urmat de guvernul turc în lupta cu virusul. Am apreciat de fiecare dată apariţiile la televiziune ale Minstrului Sănătăţii – doctorul Fahrettin Koca – seară de seară pentru a informa populaţia în mod transparent asupra evoluţiei şi măsurilor. Pe lângă informaţiile oferite şi explicaţiile fiecărei măsuri luate, am fost impresionată de modestia, spiritul de responsabilitate, empatia şi respectul faţă de cetăţeni cu care doctorul Koca îşi duce la îndeplinire sarcinile. Totodată, este important de menţionat că Turcia a luat măsuri imediat ce s-a înregistrat primul caz de Covid-19, din primele zile, în timp ce alte state au aşteptat între 39 şi 52 de zile. Primele cazuri au fost înregistrate în datele de 24 Ianuarie în Franţa, 28 ianuarie în Germania, 31 ianuarie în Italia, Marea Britanie şi Spania şi 11 Martie în Turcia. Măsuri precum decizile de închidere a instituţiilor de învăţământ şi a spaţiilor publice sau anularea evenimentelor publice au fost luate, în relaţie cu identificarea primului caz de Covid-19, după cum urmează,:

  • decizia închiderii instituţiilor de învăţământ: Franţa şi Germania – după 49 de zile ( 13 şi 17 martie), Marea Britanie – după 47 de zile ( 18 martie ), Spania – după 40 de zile (11 martie ), Italia – după 39 de zile (10 Martie), Turcia – după 1 zi (12 martie).
  • decizia de închidere a spaţiilor publice precum cafenele, baruri, localuri etc.: Franţa – după 50 de zile ( 19 martie), Marea Britanie – după 49 de zile (20 martie), Germania – după 48 de zile ( 16 martie ), Spania – după 43 de zile ( 14 martie ), Italia – după 41 de zile ( 12 martie ), Turcia – după 4 zile (15 martie).
  • decizia anulării tuturor evenimentelor publice: Franţa – după 49 de zile ( 13 martie), Germania – 45 de zile (13 martie), Marea Britanie – după 42 de zile ( 13 martie), Spania – după 41 de zile (  12 martie ), Italia – după 39 de zile (10 martie), Turcia – după 1 zi (12 martie).[1]

 

Datele la care au fost luate primele măsuri dovedeşte seriozitatea cu care guvernul turc a privit ameninţarea Covid-19, dorind ca, prin prevenţie, să limiteze infestarea. Totodată, guvernul turc a restricţionat ieşirea din case a vârstnicilor (peste 65 de ani) şi, ulterior, a copiilor şi tinerilor (sub 20 de ani). Respectul şi atenţia acordată vârstnicilor este într-un contrast vizibil cu situaţia din ţările europene: în Turcia, poliţia şi angajaţii primăriilor fac cumpărăturile necesare pentru vârstnici şi au grijă ca aceştia să fie protejaţi în această perioadă. Bătrânilor care trăiesc singuri li s-a pus la dispoziţie un dispozitiv prin care pot apela la servicii medicale sau pot solicita ajutor doar prin apăsarea unui simplu buton.

 

Din păcate, succesul de până în prezent al Turciei e posibil să fi fost năruit în seara zilei de 10 aprilie când, după anunţul stării de urgenţă, populaţia s-a grăbit către primele magazine deschise pentru a-şi face provizii. Aglomeraţia rezultată a fost favorabilă pentru contaminare şi, ca atare, ne putem aştepta la o creştere în numărul cazurilor pozitive, în ciuda stării de urgenţă. Cu toate acestea, Turcia este pregătită, din punct de vedere al infrastructurii medicale, pentru un număr ridicat de cazuri. În prezent, conform declaraţiilor Ministrului Koca, secţiile de terapie intensivă sunt ocupate în procent de 65% în toată ţara, cu cazuri diverse. Numărul persoanelor contaminate cu Covid-19 aflate în prezent la terapie intensivă pe teritoriul Turciei este de 1.667 de bolnavi. Totodată, medicamentele necesare în schema de medicaţie care s-a dovedit eficientă în lupta cu virusul, administrată de la primele semne ale bolii, sunt suficiente la acest moment şi s-a dat startul producţiei la nivel naţional. Tot ce rămâne de spus este: „hope for the best, prepare for the worst”... 



[1] Informaţii preluate de pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii din Turcia.