Turcia şi COVID-19: „problema este globală, lupta este naţională”
Andreea Stoian KaradeliTurcia a înregistrat marţi primul deces în urma infectării cu COVID-19. În ciuda măsurilor stricte luate cu mult înaintea altor state, numărul pacienţilor depistaţi pozitiv se află într-o creştere alarmantă: de la 1 singur caz în data de 11 martie, la 191 de cazuri joi, 19 martie. Precum întreaga lume, Turcia duce o luptă grea cu virusul COVID-19, dar o face cu demnitate, în cel mai transparent mod faţă de populaţie, cu empatie şi susţinând încă de la început deviza „problema este globală, lupta este naţională”.
Alături de comitetul creat special pentru situaţia curentă, Ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, a dat dovadă de profesionalism în toată această perioadă, luând măsurile necesare şi întârziind, pe cât posibil, apariţia cazurilor de infestare pe teritoriul Turciei, în ciuda proximităţii cu Iranul. În noapte de marţi spre miercuri, Ministrul Koca a arătat că, mai presus de orice altă funcţie politică, a rămas doctorul care cunoaşte valoarea fiecărei vieţi de care este responsabil. Ca atare, empatia cu care a anunţat primul deces dă clasă multor oficiali din statele unei Uniuni Europene care s-a dovedit mai slabă în faţa unui virus decât orice bolnav de pe teritoriul său. La miezul nopţii, ministrul Koca, vizibil afectat şi foarte obosit, a trecut ca de fiecare dată în faţa camerelor şi a făcut anunţul: „Mi-am pierdut primul pacient de Covid-19. Avea 89 de ani şi contactase virusul de la un cetăţean chinez. Condoleanţe familiei şi tuturor apropiaţilor.”
Traseul urmat de Turcia încă de la primele cazuri anunţate în China şi, ulterior în Iran şi Italia, reflectă seriozitatea cu care aceştia au tratat pericolul reprezentat de Covid-19. Măsuri precum oprirea zborurilor către zonele afectate, dezinfectarea spaţiilor publice şi a mijloacelor de transport în comun, dezbaterile cu informaţii corecte referitoare la Covid-19, informările făcute în permanenţă de către Ministerul Sănătăţii sunt doar câteva dintre elementele cheie ale strategiei Turciei împotriva virusului din Wuhan.
Printr-o trecere în revistă a celor mai importante măsuri adoptate de statul turc până în prezent, se pot aminti:
22 Ianuarie – Ministrul Sănătăţii, în urma convocării comitetului creat special pe tema Covid-19, a anunţat că Turcia este pregătită pentru eventualele cazuri de infestări şi că are toate resursele necesare (echipament şi medicamente) pentru a face faţă unei epidemii, în cel mai negru scenariu. În toate aeroporturile din Turcia s-au montat camere termice pentru a putea identifica persoanele infestate.
24 Ianuarie – Personalul medical a intrat în acţiune 24/24 la toate frontierele şi în aeroporturi. Pentru toate zborurile venite din China, s-au pus la dispoziţie spaţii separate pentru controlul medical şi camere termale performante.
1 Februarie – Turcia a adus în ţară cetăţenii aflaţi în provincia Wuhan, 42 de persoane, şi i-a luat pe aceştia în carantină.
3 Februarie – Au fost oprite toate zborurile cu China.
6 Februarie – Camerele termice au intrat în funcţiune pentru toate zborurile.
11 Februarie – Turcia a anunţat punerea în funcţiune a unui kit de testare elaborat de cercetătorii săi, care poate identifica virusul în 90-120 de minute.
21 Februarie – În urma evoluţiei rapide a virusului în Iran, s-a interzis intrarea în ţară a tuturor călătorilor din regiune.
23 Februarie – Frontierele dintre Turcia şi Iran au fost închise.
27 Februarie – La zonele de frontieră Turcia – Iran, în punctele Agri, Van, Dilucu şi Hakkari, s-au organizat spitale de teren.
29 Februarie – S-au oprit zborurile din şi către China, Iran, Irak, Coreea de Sud şi Italia. S-au format spitale de teren în opt puncte de frontieră între Turcia şi Georgia.
2 Martie – S-a decis că toţi cei care se întorc de la pelerinajul din Arabia Saudită (25.000) vor primi un examen medical şi s-a instituit regula de carantină de 14 zile.
6 Martie – S-a interzis intrarea în ţară a cetăţenilor străini care au călătorit în Italia în ultimele 14 zile, şi pentru cetăţenii turc care se întorc din străinătate s-a instaurat obligaţia de carantină timp de 14 zile.
11 Martie – S-a înregistrat primul caz de Covid-19 la un pacient care a călătorit în Europa.
12 Martie – S-au închis şcolile pentru minim o săptămâna in învăţământul şcolar şi liceal şi minim trei săptămâni în învăţământul universitar. Toate evenimentele sportive se vor desfăşura fără spectatori până la finalul lunii aprilie. Preşedintele Erdogan şi-a anulat vizitele în afara ţării. Funcţionarii publici pot călătorii în străinătate doar cu un permis special.
13 Martie – S-au suspendat zborurile din Azerbaidjan, Georgia, Germania, Franţa, Spania, Norvegia, Danemarca, Belgia, Austria, Suedia şi Olanda. Creşele şi cluburile pentru copii au fost închise până la o dată nedeterminată.
14 Martie –Punctul de frontieră cu Georgia – Sarp, a fost închis de ambele părţi pentru călători. S-a deschis linia telefonică de consultanţă pentru COVID-19 - ALO184
15 Martie – Zborurile din şi către Germania, Spania, Franţa, Austria, Norvegia, Danemarca, Suedia, Belgia şi Olanda s-au închis. Toţi cetăţenii turci aflaţi pe teritoriul acestor ţări pe o perioadă scurtă de timp au avut posibilitatea de a contacta ambasada şi de a cere să fie aduşi în Turcia, în zboruri speciale. Cluburile de noapte şi barurile sunt închise pe o perioadă de timp nedeterminată.
16 Martie – S-au închis pe o perioadă nedeterminată sălile de teatru, concerte, spectacole cinematograf, sălile de ceremonii, restaurante / cafenele, cazinouri, baruri, taverne, internet cafe, sălile de jocuri, spaţiile de joacă (inclusiv din centre comerciale şi restaurante), cluburile, parcurile de distracţii, piscinele, băile turceşti şi centrele spa, sălile de sport.
17 Martie – S-au oprit zborurile cu Marea Britanie, Irlanda, Elveţia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe şi Egipt.
18 Martie – Întâlnirea dintre preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi oficialii turci pentru situaţia curentă cu privire la Covid-19. Declaraţia de presă a acestuia cu privire la noile măsuri luate de statul turc, în special în plan economic.
Miercuri, 18 martie, preşedintele Erdogan a subliniat importanţa cadrului economic pentru perioada ce va urma şi a prezentat cele douăzeci de măsuri principale, printre care majorarea pensiilor, ajutorul către sectorul privat pentru a nu face concedieri, amânarea plăţii creditelor pentru firme şi companii, şi plata pensiilor către vârstnici de către bănci direct la domiciliu. Totodată, preşedintele turc a rugat populaţia să rămână acasă în această perioadă pentru a reduce pericolul Covid-19.
Pericolul, la acest moment, îl reprezintă cei care s-au întors din pelerinaj în luna februarie şi nu au fost puşi în carantină precum cei car au revenit în ultimele două săptămâni. Aceştia ar putea răspândi virusul în rândul populaţiei. Totodată, în urma conflictului din Idlib, mii de refugiaţi au trecut graniţa către Turcia. Având în vedere că în Siria testarea pentru Covid 19 nu există, noii refugiaţi ar putea fi purtători ai virusului – un real pericol pentru populaţia turcă. Cu o populaţie de peste 80 de milioane de locuitori, guvernul turc a dovedit până în prezent că este conştient de ameninţarea Covid-19. Dar lupta abia începe...