15 mai 2018

Turcia şi-a rechemat ambasadorii din Israel şi SUA în urma violenţelor din Fâşia Gaza/ Erdogan: Israelul este un "stat terorist"

Mircea Olteanu

Ankiara a anunţat că a rechemat ambasadorii Turciei de la Tel Aviv şi Washington pentru consultări, după ce peste 50 de protestatari palestinieni au fost împuşcaţi mortal de forţele de securitate israeliene la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul, informează presa internaţională.

Sursă foto: Mediafax

Bekir Bozdag, vicepremierul Turciei, a anunţat luni rechemarea ambasadorilor "pentru consultări". Oficialul turc a mai anunţat că Ankara a decretat trei zile de doliu în memoria celor 55 de palestinieni decedaţi în cursul protestelor.

Anunţul Ankarei vine după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat Israelul drept un "stat terorist", acuzându-l de genocid împotriva palestinienilor.

"Israelul comite terorism de stat. Israelul este un stat terorist ", a declarat Erdogan într-un discurs la Londra, difuzat de televiziunea de stat din Turcia. "Ceea ce a făcut Israelul este genocid. Condamn această dramă umanitară, genocidul, indiferent din ce parte vine, Israel sau America", a adăugat preşedintele turc, potrivit site-ului cotidianului Times of Israel.

Emmanuel Nahshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Israel, a declarat că până în acest moment nu a fost primită o notificare oficială privind decizia Turciei de a-şi rechema ambasadorul de la Tel Aviv.

Mii de persoane au protestat la Ankara şi Istanbul faţă de mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, dând foc la steaguri americane şi israeliene.

Tot luni, Africa de Sud şi-a retras ambasadorul de la Tel Aviv, în semn de protest faţă de atacul "nediscriminat şi grav" al forţelor israeliene asupra "civililor paşnici" care participau la protestele de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.